Některé potraviny mnohonásobně zvyšují riziko vzniku nádorů a rakoviny. Hodně ale záleží na jejich úpravě

Nádorová onemocnění vznikají působením mnoha faktorů. Mezi ty, které se významně podílí na jejich vzniku a zároveň je lze ovlivnit, patří strava.

Příznaky rakoviny ledvin jsou zpočátku nenápadné i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jedním ze zásadních principů zdravého životního stylu je vyvážená strava, vysvětluje dietoložka Kim Rose-Francis. Některé potraviny a nápoje je navíc dobré ve svém jídelníčku omezit nebo je ideálně zcela vynechat, protože výrazně zvyšují riziko vzniku rakoviny. Jedná se především o zpracované potraviny s mnoha aditivy, jejichž konzumace způsobuje vznik obezity a cukrovky, které mohou být příčinou některých typů nádorů. V těchto potravinách se také objevují škodlivé karcinogeny, které mají schopnost u citlivých jedinců vyvolat rakovinové bujení.

Zpracované maso

Jsou to salámy, párky, klobásy i šunky, zkrátka veškeré uzeniny, ale i některé paštiky nebo zavařená masa v konzervách, ve kterých jsou přidaná škodlivá aditiva. Prodlužováním trvanlivosti potravin pomocí uzení, solení nebo přidávání různých chemických látek mohou vznikat v těchto potravinách karcinogeny. Nejrizikovější je především uzené maso a maso konzervované pomocí dusitanů.

Konzumace zpracovaného masa významně zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění střev, konečníku a žaludku. Strava založená na zpracovaných potravinách ale podněcuje vznik všech onemocnění včetně obezity, cukrovky nebo srdečně-cévních onemocnění.

Smažená jídla

Je všeobecně známé, že smažení je nejméně zdravý způsob přípravy pokrmů. Zvyšuje pravděpodobnost vzniku obezity, zánětlivých onemocnění i cukrovky, a následně i nádorových onemocnění. Navíc během smažení, ale i pečení nebo grilování škrobových potravin, jako jsou například brambory a výrobky z nich, vzniká karcinogenní sloučenina akrylamid, která prokazatelně poškozuje DNA.

iZdroj fotografie: Pixabay

Dlouhá tepelná úprava za vysokých teplot

Při dlouhé tepelné úpravě potravin za vysokých teplot mohou také vznikat karcinogenní látky, které poškozují buňky v těle. Nejvíce rizikovými jsou grilování a smažení, během kterých se jídlo upravuje na otevřeném ohni nebo při vysokých teplotách a velmi brzy se připaluje. Vhodnou dlouhou tepelnou úpravou je například vaření v pomalém hrnci.

Rafinované sacharidy

Rafinované cukry patří k celkově nezdravým zpracovaným potravinám. Naleznete je například v bílé mouce a potravinách z ní vyrobených, jako jsou obyčejné těstoviny a pečivo, v cukrovinkách a slazených nápojích. Tyto sacharidy ovlivňují rakovinové bujení spíše nepřímo a plíživě skrze vznik jiných onemocnění, které následně zvyšují pravděpodobnost vzniku nádorů. Jsou to především obezita, cukrovka a záněty, které jsou samy o sobě rizikovým faktorem vzniku nádorů.

Alkoholické nápoje

Zkonzumovaný alkohol rozkládají játra na acetaldehyd, který je karcinogenní a výrazně poškozuje DNA. U žen navíc alkohol zvyšuje hladinu estrogenu v těle, která je spojená s vyšším rizikem vzniku nádoru prsu.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Potraviny snižující riziko vzniku nádorů

Strava, kterou lze významně snížit riziko vzniku nádorových onemocnění, celkově spadá do zdravého životního stylu. Je potřebný vyvážený jídelníček s převahou čerstvých opravdových potravin, jako jsou ryby, maso, vejce, luštěniny, zelenina, ovoce, ořechy a semínka a za studena lisované oleje z nich vyrobených.

Jaké rizikové potraviny se nachází ve vaší stravě?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Autor článku

Aneta Plchová

Zobrazit další články