Hřebíček: Bohatý zdroj manganu pomůže na silné kosti, zničí bakterie a podpoří smrt rakovinových buněk

Hřebíček je známý jako sladké a aromatické koření, které se přidává do sušenek i teplých nápojů. Mimo to ovšem přináší hned několik pozitivních dopadů na zdraví.

i Zdroj fotografie: Kagor / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Koření hřebíček je poupě ze stálezeleného stromu hřebíčku. Využívá se v jeho celé i mleté podobě, ať už k dochucení pečeně, horkých nápojů či sušenek nebo koláčů. Lékař Atli Arnarson BSc, PhD popisuje, že také přináší celou škálu zdravotních přínosů. Například má vysoký obsah antioxidantů, může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, zabíjet bakterie a také podporuje zdraví jater.

Nejvýznamnější zdravotní přínosy hřebíčku

Hřebíček obsahuje hned několik důležitých živin, například vlákninu, vitamíny a minerály. Ke všemu jedna čajová lžička obsahuje jen 6 kalorií a je bohatým zdrojem manganu. Ten je nezbytný ke správné funkci mozku a pro silné kosti. Hřebíček je také bohatý na antioxidanty, které snižují oxidační stres. Kromě toho obsahuje sloučeninu eugenol, který byl potvrzen jako silný přírodní antioxidant.

Bylo dokázáno, že extrakt z hřebíčku pomohl zastavit růst nádoru a podpořil buněčnou smrt v rakovinových buňkách. I u sloučeniny eugenolu bylo potvrzeno, že má protirakovinné vlastnosti. Také se zjistilo, že hřebíček má antimikrobiální vlastnosti, což znamená, že může pomoci zastavit růst mikroorganismů, jako jsou například bakterie. A právě díky těmto vlastnostem podporuje zdraví ústní dutiny. Díky vysokému obsahu antioxidantů i sloučenině eugenol může hřebíček také pomoci předcházet onemocnění jater, a to snížením oxidačního stresu.

iZdroj fotografie: Flickr

Zkoumání provedené na zvířatech ukázalo, že sloučeniny v hřebíčku mohou pomoci podpořit produkci inzulínu a snížit hladinu cukru v krvi. Hřebíček také zvládá podpořit zdraví kostí. Na zvířatech bylo také dokázáno, že hřebíček a především eugenol a mangan, které obsahuje, mohou pomoci zvýšit minerální hustotu kostí a tím předcházet osteoporóze a dalším nemocem. Užitečný může hřebíček být i při léčbě žaludečních vředů, díky jeho schopnosti zvýšit produkci žaludečního hlenu.

Recept z hřebíčku na posílení imunity

Ideální je začlenit do jídelníčku několik porcí hřebíčku týdně. Což není problém, jelikož ho lze zakomponovat do spousty pokrmů. Pokud máte chuť můžete si připravit i nápoj z hřebíčku pro posílení imunity. Stačí 1 kousek zázvoru, který oloupete a nastrouháte najemno. 1 lžičku nastrouhaného zázvoru dáte do sklenice, k tomu přidáte 1 lžičku hřebíčku, zalijete horkou vodou, přikryjete a necháte hodinu stát. Poté nápoj sceďte a můžete přidat citronovou šťávu. Pro viditelné účinky je nutné si dát 1 šálek po obědě nebo večeři alespoň 7 dní v řadě.

Do jakého receptu dáváte hřebíček vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Zobrazit další články