Konzumace potravin výměnou za krásu: Čím nahradit ty, které jíme na denní bázi, i když způsobují předčasné stárnutí?

Ne nadarmo se říká, že jste to, co jíte. Skladba jídelníčku má na zdraví člověka přímý vliv. Kdo se nad tím zamýšlí, určitě také pečlivě volí, co bude konzumovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Na světě existuje tolik druhů jídla a různých dobrot, kterými si zpříjemňujeme život. Čas od času nevadí, když si dáme i něco méně zdravého. Nemělo by to ale být pravidlem. Správně nastavený jídelníček umí zmírnit proces stárnutí a ovlivňuje také zdravotní stav. Existují totiž potraviny, které stárnutí zrychlují. Je dobré je znát, a pokud možno se jim vyhýbat. Lékařka Darla Roye Shores, MD se ve své praxi správným stravováním zabývá.

Smažené hranolky mohou poškodit buňky

Potraviny, které jsou smažené za vysokých teplot, uvolňují volné radikály, které mohou poškodit buňky v pokožce. Dochází k oslabení její pružnosti. Nadměrné množství soli zbavuje pleť vody a vede k dehydrataci. To zase vede ke vzniku vrásek, tedy projevům stárnutí. Vhodnější úpravou brambor než smažení hranolek je pečení, a to nejlépe i se slupkou, pod kterou se schovává největší množství vlákniny.

Margaríny je lepší nahradit olivovým olejem

Pokud si chcete pečivo namazat tukem, použijte raději trochu másla místo silné vrstvy margarínu. Ten totiž obsahuje hydrogenované oleje, tedy transmastné kyseliny, jež mají negativní vliv na pružnost pokožky. Poškozují kolagen, jež je její hlavní složkou. Jíst máslo ve velkém ovšem také není dobré. Můžete ho střídat s olivovým olejem.

Uzeniny obsahují příliš mnoho soli

Tu si dáte párek v rohlíku, jindy na večeři chléb se salámem. Občas to nevadí. Ale aby se z toho stalo pravidlo, tak to už je pro lidské zdraví rizikové. Průmyslově zpracované maso obsahuje vysoké množství sodíku, nasycených tuků a siřičitanů, čímž pokožku dehydrují a snižují obsah kolagenu. Dejte přednost drůbežímu masu v jeho přirozené podobě, případně živočišné bílkoviny nahraďte rostlinnými v podobě luštěnin.

iZdroj fotografie: Pixabay
Sladké buchty jsou dobré, ale obsahují hodně cukru

Energetické nápoje jsou kyselé a plné cukru

Padla na vás únava, kterou se snažíte rozehnat energetickým nápojem? Jednou za čas, proč ne. Ale berte v úvahu, že tyto nápoje jsou plné kofeinu, soli a mají výrazně kyselou chuť. Ta vede k poškození zubní skloviny. Kofein a sodík obsažený v soli dehydratují organismus a přispívají ke vzniku vrásek a celkovému stárnutí pokožky.

Sladké pečivo má vysoký glykemický index

Pekařské výrobky, jako jsou buchty, muffiny či koblihy, rychle zaženou hlad. Ale mají vysoký glykemický index, protože obsahují hodně cukru. Kvůli jejich časté konzumaci budete přibývat na váze, ale také stav vašeho zubního chrupu nebude nejlepší. Cukr navíc negativně ovlivňuje střevní mikrobiom a urychluje procesy stárnutí v organismu.

Alkohol je metla lidstva

O alkoholu se říká, že je metlou lidstva. Něco pravdy na tom bude. V mírném množství nevadí, ale pravidelní pijani a alkoholici by měli zbystřit svoji pozornost. Jejich organismus vlivem alkoholu předčasně stárne. Alkohol totiž ničí vitamín A, který je nezbytný pro obnovu buněk. Pokud si chcete alkohol dopřát, vybírejte suché víno bez přidaného cukru nebo vodku s limetkou.

Jak jste na tom s konzumací nezdravých potravin vy?

Zdroj: Healhtline

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Jana Fojtíková

Zobrazit další články
DámskýDeník
DámskýDeník
Folklorní tanečníci v krojích zaskočili porotu, když začala hrát skladba od Michaela Jacksona. „Každý to bude chtít tančit,“ prohlásil Slávik
Události247
Události247
Špatná zpráva pro Putina: Tisíce Rusů si dobrovolně volají s Ukrajinci a prosí je o pomoc
VědaŽivě
VědaŽivě
Proč je ženám pořád zima? Pro zimomřivost je více předpokladů, problém spočívá v hormonech
adbz
adbz
Luštěniny ani kyselé zelí nemusí nadýmat. Klíč je ve správné přípravě