Nadměrná konzumace některých zdánlivě zdravých potravin vás může dostat do nemocnice. Je proto důležité, abyste byli při dietě obzvláště opatrní.
V současné době je dodržování zdravé stravy jedním z největších trendů. Mnoho lidí si ovšem neuvědomuje, že nadměrná konzumace některých, zdánlivě přínosných potravin nemusí být pro lidské tělo nejlepší volbou a v krajních případech vás dokonce může dostat do nemocnice. Jak říká lékařka Adda Bjarnadottir, základem je zavést do svého jídelníčku pestrost a dbát na to, aby byl sestaven na míru. Níže jsme se pro vás toto téma pokusili osvětlit.
Rizika mořských plodů
Člověk se může otrávit nejen ze zkažených výrobků a z neumytého ovoce a zeleniny, ale také z produktů s užitečnými bílkovinami. Jedná se zejména o ryby a mořské plody, které obsahují vysoké množství těžkých kovů, které se při jejich nadměrné konzumaci mohou hromadit v těle. Navíc obsahují velké množství bílkovin, které mohou v těle způsobit otravu. Příznaky takového stavu nejsou zrovna nejpříjemnější – patří mezi ně pomalý puls, slabost, bolest hlavy, průjem a především pocit intenzivního hladu.
Přejídání se mořskými plody může však vést k mnoha dalším problémům. Tyto potraviny totiž obsahují také purinové báze, při jejichž rozpuštění vzniká kyselina močová. Její nadměrné množství může poté vyvolat závažné komplikace především u lidí s dnou, ovlivnit funkci štítné žlázy, přispět ke vzniku ledvinových kamenů a vyvolat zácpu. Obecně byste proto tyto potraviny měli jíst maximálně 2-3krát do týdne, přičemž jako přílohu volte vždy zeleninu nebo celozrnné obiloviny.
Silně překyselený nápoj poškozuje žaludek
Určitě jste již také slyšeli, že byste měli po ránu na lačný žaludek vypít každý den vodu s citronovou šťávou. Ačkoliv tento nápoj nabízí řadu užitečných přínosů, někteří lidé mají tendenci přidávat do něj ještě jablečný ocet nebo sodu. V takovém případě byste však měli být obzvláště opatrní, neboť jej tyto složky činí silně překyselený. V takovém případě může jeho konzumace poškodit žaludek, zubní sklovinu a způsobit chemické popáleniny v krku a jícnu. Raději proto zůstaňte pouze u vody s citronem a smíchejte ji raději s medem.
Vynechávání soli
Vynechávání soli vás může velmi snadno vyvést z míry. Lidé, kteří zkoušeli zavést dietu s její absencí, již po jednom týdnu pociťovali negativní účinky, jako je silná slabost, bolest hlavy, závratě a mnoho dalších. Lidský organismus totiž potřebuje sůl, neboť její nedostatek vede k zadržování nepotřebných stopových prvků z přijímané potravy, zadržování vody a křečím.
Neomezujte neustále sladkosti
Navzdory všem přesvědčením, že sladkosti jsou špatné, lidský mozek potřebuje energii z rychlých sacharidů. Pomalé sacharidy (například z rýže nebo celozrnného pečiva) nejsou totiž tak rychle tráveny. Pokud je tedy omezíte na minimum, přičemž někdy zhřešíte a obviňujete se, je to velmi rychlá cesta pro vznik nepříznivých psychologických následků. Diety se silným omezením totiž způsobují vážný stres a vedou k poklesu kognitivních funkcí, jako je zejména paměť, koncentrace pozornosti a rychlost myšlení.
Raději se proto při dietách zbytečně netrapte a vsaďte na vyváženou stravu, přičemž si jednou až dvakrát do týdne dopřejte nějaký dobrý dezert, který vám vyvolá úsměv na rtech. Lidský organismus je evolučně přizpůsoben ke zpracování různých látek, včetně sladkostí. Zásadní je však, abyste to s nimi nepřeháněli. Samozřejmě byste také neměli zapomínat na konzumaci ovoce, které taktéž disponuje rychlými sacharidy.