Překyselení organismu může za řadu zdravotních potíží. Lidské tělo je jako chemická továrna

Moderní životní styl ani strava lidskému tělu nesvědčí. Zatímco člověk se jako živočich vyvíjel miliony let, moderním jídelníčkem svá těla trápíme jen několik dekád.

i Zdroj obrázku: Pixabay
                   

Průmyslově vyráběné potraviny jsou s trochou nadsázky jen lákavě vypadající koktejly plné jedů. Platí to zejména pro levnější výrobky, jejichž výrobcům nezbývá, než použít všemožné konzervanty, umělá barviva či zvýrazňovače chuti. Mnoho lidí nad podezřele vypadající etiketou mávne rukou – pár „éček“ ještě nikoho nezabilo. Ale jednotlivé přidané látky mezi sebou mohou reagovat. Navíc jich do sebe často sypeme velké množství, zejména pokud konzumujeme hodně polotovarů. Výsledkem pak může být překyselený organismus.

PH lidského organismu

Klíčem k našemu zdraví může být udržování správného pH našeho těla. Možná si z hodin středoškolské chemie ještě pamatujete lakmusové papírky na měření pH různých sloučenin. A z televizních reklam pro změnu víte, že pokožka zdravého člověka má pH 5,5. To znamená, že naše kůže je na povrchu lehce kyselá. Naopak pH krve by se mělo pohybovat kolem pH 7,4. Krev je tak přirozeně lehce zásaditá.

iZdroj fotografie: Pixabay
Potraviny s vysokým pH faktorem.

Pro lepší pochopení procesů, které v našem těle probíhají, je dobré zopakovat si, jak je to s pH faktorem obecně. Jeho stupnice začíná na pH 1, což jsou velmi silné kyseliny, a končí na pH 14. Takovou hodnotu mají silně zásadité soli. Voda je pak neutrální, má pH 7. Minerální vody ovšem mohou mít hodnotu jinou, obvykle slabě zásaditou, a to v závislosti na solích a iontech, které jsou v nich rozpuštěny.

Tělo jako chemická továrna

Lidské tělo pak funguje jako dokonalá chemická továrna, která je schopna poradit si prakticky s čímkoli, co sníme či vypijeme. Ale i tahle továrna podléhá základním chemickým zákonům. Pokud tedy tělo kontinuálně zanášíme kyselinami, není možné, aby si udrželo své přirozeně zásadité prostředí. PH krve tak klesá, byť nepříliš znatelně, jen o setinky či desetinky. I to však stačí k tomu, abychom se začali cítit špatně. Může se objevit bolest hlavy či nespavost, při dlouhodobém překyselení však hrozí i vážné zdravotní obtíže.

iZdroj fotografie: Pixabay
Čerstvou zeleninu bychom rozhodně neměli vynechávat.

Ke zlepšení zdravotního stavu přitom stačí relativně málo – dodržovat správnou životosprávu a nepřehánět to s živočišnými potravinami či alkoholem. Ovoce a zelenina, včetně citrusových plodů a jiných kysele chutnajících druhů, jsou totiž až na výjimky zásadité. Naopak produkty živočišného původu, obilniny a luštěniny jsou lehce kyselé. Nejškodlivější jsou pak průmyslové výrobky typu sladkých limonád, které jsou z chemického hlediska silně kyselé.

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Zobrazit další články