Kysané zelí obsahuje mnoho živin. Zařaďte šťávu z něj do svého pitného režimu, podpoříte tak svůj imunitní systém a zbavíte se některých zdravotních potíží.
Pomocí fermentace přináší kysané zelí více nutričních a zdravotních výhod než zelí čerstvé, a navíc má delší trvanlivost. Dietoložka Alina Petre vysvětluje, že během fermentace tráví přítomné mikroorganismy přirozeně se vyskytující sacharidy a přeměňují je na jiné prospěšné látky. Fermentace podpoří růst probiotik, prospěšných bakterií potřebných pro zdravá střeva. Díky tomu je nepasterizované kysané zelí lépe stravitelné a ve střevech se absorbuje více obsažených vitamínů a minerálů. Zelná šťáva také hydratuje.
Metabolismus a redukce hmotnosti
Zelí je nízkokalorická potravina s vysokým obsahem vlákniny, která udrží vaše tělo déle syté. Obsažená probiotika nastartují metabolismus a zbavují tělo toxinů. To vše jako součást zdravého životního stylu podporuje zdravou redukci hmotnosti.
Pálení žáhy a jiné trávicí potíže
Obsažené sloučeniny mohou svým působením mírně tišit pálení žáhy. Stejně tak mohou pomoci při onemocnění žaludku, například gastritidě. Při těchto nemocech popíjejte šťávu ze zelí pravidelně několikrát denně. Obsažená probiotika a vláknina významně ovlivňují celkovou činnost střev, proto podporují pravidelné a zdravé vyprazdňování a působí proti zácpě i průjmu.
Hladina cukru v krvi
Pravidelná dlouhodobá konzumace nepasterizovaného kysaného zelí a jeho šťávy přináší benefity i pro osoby s cukrovkou. Vzhledem k přeměně sacharidů na jiné látky je kysané zelí nízkosacharidové a nezvyšuje příliš hladinu cukru v krvi. Navíc díky obsaženým látkám může dlouhodobě hladinu cukru v krvi snižovat a chránit před jejími velkými výkyvy.
Svalové křeče
Kysané zelí reguluje hladinu draslíku a sodíku v těle, a tím ovlivňuje nervosvalovou činnost. Může zmírnit výskyt svalových křečí a slabosti. Pití zelné šťávy po pohybové aktivitě a cvičení může přinést až o 45 % menší bolest a napětí svalů než při pití čisté vody.
Mírné popáleniny
Při lehké a nerozsáhlé popálenině přiložte na zasažené zarudlé místo sterilní čtverec namočený ve vychlazené zelné šťávě. Měla by se zmírnit citlivost a urychlit se hojení bez vzniklých komplikací. Při vyšším stupni popálenin však vždy vyhledejte lékaře.
Kupujte kvalitní zelí
Pro získání prospěšných účinků kysaného zelí je nezbytné konzumovat zelí i zelnou šťávu pouze kvalitní. Pasterizace zabíjí bakterie, včetně těch prospěšných. Z toho důvodu se vyhněte konzervovanému kysanému zelí. Čerstvé kysané zelí bývá v obchodě skladováno v chladu. Kvalitní zelí by mělo obsahovat pouze zelí a sůl, případně nějaké koření. Množství obsažených probiotik snižuje i přidání konzervačních látek nebo cukru. Stejně tak jejich počet výrazně snižuje jakékoliv ohřívání a vaření.