Vitamín B12 je velmi důležitá živina, která se podílí na mnoha procesech v lidském těle. Jeho nedostatek se může závažně podepsat na vašem zdraví.
Vitamín B12 je nenahraditelná živina, která zastává mnoho důležitých funkcí v lidském těle, a to od dobrého chodu metabolismu až po optimalizaci buněk. Důvodem, proč se lidé často potýkají s jeho nedostatkem, je podle Jillian Kubala skutečnost, že si jej váš organismus nedokáže vyrobit sám, a proto je důležité získávat jej z potravy (zejména z masa, ryb a vajec). Pokud však k nedostatku dojde, měli byste co nejrychleji zakročit, neboť může mít negativní dopady na vaše zdraví. Problém lze však naštěstí rozpoznat podle typických příznaků.
1) Únava a svalová slabost
Přetrvávající únava, malátnost a svalová slabost jsou prvními příznaky nedostatku vitamínu B12. Většina lidí však tyto nepříjemnosti připisuje jiným problémům, jako je zejména deprese, a proto zanedbávají správné vyšetření. Je proto důležité, abyste v případě jejich výskytu kontaktovali svého praktického lékaře, který vám pomůže stanovit diagnózu a určit přesnou příčinu problému (například provedením krevních testů). U některých lidí může také docházet k celkové sklíčenosti a nevysvětlitelné lenosti.
2) Brnění a problémy s pamětí
Vitamin B12 je zodpovědný za tvorbu erytrocytů, které zásobují buňky kyslíkem. Pokud jej tedy nemá tělo dostatek, můžete začít pociťovat v končetinách mravenčení nebo se dokonce potýkat s anémií. Stejně tak byste měli být na pozoru před častým zapomínáním, které je taktéž jedním z příznaků tohoto problému – zejména pokud máte tendenci zapomínat doma klíče, nedokážete si vzpomenout na jméno kamaráda nebo pro co jste šli do obchodu.
3) Bledá kůže a ztráta chuti
V důsledku nedostatku tohoto vitamínu může dojít také k poškození červených krvinek a následnému uvolňování bilirubinu, což je důležité barvivo produkované žlučníkem. To může vyvolat bledost kůže nebo jiné změny jejího odstínu. Ztráta chuti se projevuje u zhruba poloviny lidí, kteří se potýkají s tímto problémem. Důvodem může být především skutečnost, že vitamín B12 udržuje schopnost chuťových receptorů na jazyku. Pokud však dojde k jejich narušení, pacienti většinou ztrácejí potřebu jíst některé potraviny.
4) Zhoršení zraku
Ve vzácných případech může nedostatek vitamínu B12 ovlivnit zrakový nerv a cévy sítnice a způsobit tak dvojité vidění, rozmazané vidění nebo dokonce také dočasnou slepotu. Jedná se o další známku, kterou byste rozhodně neměli ignorovat a v případě jejího výskytu okamžitě zakročit. Pokud si chcete pomoci sami, měli byste začít především u své stravy a jíst více potravin s obsahem tohoto důležitého vitamínu. Mezi jeho zdroje patří především maso a vnitřnosti, ryby, mléčné výrobky a také vejce.
Rizikové skupiny
Nedostatek vitamínu B12 je nejčastěji podmíněn nevyváženou stravou. Jelikož je však obsažen pouze v živočišných produktech, ohroženi mohou být především vegetariáni a vegani. Kromě nich by si měli dávat pozor také:
- osoby s malabsorpcí a onemocněními žaludku a střev
- osoby užívající některé léky
- lidé s diabetem 2. typu
- senioři a lidé nad 50 let
- obézní lidé
- těhotné a kojící ženy