Pro ženy je to boží dar: Už žádné vypadávání vlasů, žádné sraženiny ani zanesená střeva

Tato potravina u nás získává na oblíbenosti, a to zejména mezi vegetariány a vegany. Prospěšná je však úplně pro všechny, má totiž řadu zdravotních výhod.

tahini i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Tahini pasta je sezamový krém vyrobený z pražených semínek bílého sezamu. Využívá se především ve středomořské kuchyni, ale stále větší oblibě se těší i u nás. Používá se například při výrobě hummusu a jiných pomazánek, dá se z ní vyrobit i zálivka na salát. Konzumace tahini s sebou nese i množství zdravotních výhod, působí dobře na kardiovaskulární systém, pleť i vlasy a díky obsahu vlákniny pomáhá i správnému trávení a očistě střev.

Vědecky potvrzené pozitivní účinky tahini pasty

Tahini pasta má řadu zdravotních přínosů. Podpoří růst vlasů, zlepší zažívání i kardiovaskulární systém. Podle výzkumů má totiž konzumace tahini pasty hned několik výhod: 

  • Je velmi výživná, obsahuje vitamíny skupiny B, vlákninu i proteiny a poměrně velké množství fosforu a manganu, které mají zásadní význam pro zdraví kostí. Je také skvělým zdrojem mědi, která je nezbytná pro vstřebávání železa, správnou srážlivost krve a krevní tlak.
  • Je bohatá na antioxidanty.
  • Může snížit riziko některých onemocnění, například diabetu 2. typu a srdečních onemocnění.
  • Může mít antibakteriální účinky, vědci dokonce zjistili, že je účinná proti 77 % testovaných vzorků bakterií rezistentních vůči lékům.
  • Obsahuje protizánětlivé látky, které mohou pomoci předejít některým onemocněním nebo zmírnit jejich příznaky a progresi. Jedná se o záněty spojené například s poraněním, onemocněním  plic a revmatoidní artritidou.
  • Posiluje centrální nervový systém. 
  • Podle četných výzkumů má protinádorové účinky, může tak pomoci s prevencí a léčbou rakoviny.
  • Pomáhá chránit funkci jater a ledvin.

Jak vyrobit tahini pastu

Domácí příprava tahini je velice jednoduchá. Budete potřebovat jen sezamová semínka a olej (ideálně avokádový či olivový). Můžete připravovat tahini ze syrových semínek nebo z opražených. Většinou se doporučuje semínka opražit, protože podle několika výzkumů zvyšuje tepelné zpracování sezamových semínek jejich nutriční hodnotu.

Sezamová semínka v misce mají skvělý nutriční profil. iZdroj fotografie: Depositphotos
Na přípravu tahini budete potřebovat sezamová semínka

2 šálky (300 gramů) loupaných sezamových semínek opražte ve větším hrnci. Pražte je na střední teplotě dokud nezačnou vonět. Poté přidejte 1-2 polévkové lžíce kvalitního oleje a míchejte, dokud směs nemá krémovou konzistenci. Tahini vložte do uzavíratelné sklenice a dejte do lednice. Tahini pastu můžete uchovávat v lednici cca měsíc. Může se stát, že se během skladování oddělí olej, nejedná se ale o žádnou závadu nebo znak toho, že se pasta kazí, pastu stačí jen před použitím promíchat.

Hlídejte si omega kyseliny

I když má tahini pasta velké množství výhod, s její konzumací to není třeba přehánět. Tahini má totiž vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, které tělo sice potřebuje, ale ne ve velkém množství. Konzumace velkého množství omega-6 mastných a zároveň malého množství omega-3 (vyskytují se hlavně v tučných rybách) může přispívat k chronickým zánětům. Proto je potřeba udržovat příjem omega kyselin vyvážený.

Dalším možným úskalím jsou případné alergie. Vzhledem k tomu, že tahini je vyrobena ze sezamových semínek, nesmí ji jíst lidé, kteří jsou na sezam alergičtí.

Jak často si pochutnáváte na tahini vy?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články