Probiotická bomba: Kefír má silné antibakteriální vlastnosti, může zlepšovat i zdraví kostí

Kefír je jedním z nejzdravějších nápojů. Prospívá vnitřním orgánům, kostem i psychice. Navíc jej velmi jednoduše připravíte doma, a to i když nepijete mléko.

kefír i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kefír je velmi zdravá potravina, jejíž pravidelná konzumace s sebou nese ohromné množství výhod. Pokud máte mírný problém s trávením laktózy, kefír je jediný mléčný výrobek, který vám s nejvyšší pravděpodobností nebude dělat zle, protože, jak vysvětluje nutriční expertka Sade Meeks, obsah laktózy je v porovnání s ostatními mléčnými výrobky skutečně velmi nízký. A pokud nepijete mléko z etických důvodů, můžete si vyrobit vodní kefír a těžit z jeho přínosů i vy.

Co je vlastně kefír

Kefír je fermentovaný mléčný nápoj, jehož konzistence je podobná jogurtu. Původně se vyráběl především z kozího mléka, nyní je nejrozšířenější variantou kefír z mléka kravského. K dispozici je však i celá řada nemléčných variant, z jeho přínosů tak mohou těžit i vegani a lidé s intolerancí laktózy. Studie naznačují, že kefír posiluje imunitní systém, zlepšuje zdraví kostí, pomáhá při zažívacích potížích a může dokonce bojovat proti rakovině.

Proč byste měli pít kefír denně

Jak jsme již předeslali, kefír má značné množství zdravotních přínosů. Podle vědeckých studií například napomáhá hubnutí, zlepšuje metabolismus a duševní zdraví, protože obsahuje neuvěřitelných 61 kmenů bakterií a kvasinek, což z něj činí velmi rozmanitý zdroj probiotik. Ve skutečnosti se jedná o nejúčinnější probiotikum vůbec. Mezi další přínosy patří:

  • působí dobře na mnoho orgánů (např. na slinivku břišní, játra, ledviny, slezinu a žlučník)
  • má skvělý vliv na trávicí soustavu, léčí žaludek, střeva, dvanácterník a hojí vředy
  • posiluje obranyschopnost organismu a stimuluje imunitní systém
  • brání překyselení organismu
  • produkuje enzymy, které pomáhají uvolňovat látky, které nejsou rozpustné ve vodě a štěpí těžko stravitelné látky 
  • snižuje množství zánětlivých procesů v těle
  • zpomaluje stárnutí
  • reguluje krevní tlak
  • brání vzniku metastáz u rakoviny
kefír a kefírové kultury iZdroj fotografie: Freepik
Výroba domácího kefíru je až překvapivě snadná.

Kefír snadno vyrobíte i doma

Kefír můžete vyrobit hned několika způsoby. Pravděpodobně nejrozšířenější variantou je příprava z kefírových zrn či pomocí houby tibi.

Příprava kefíru z kefírových zrn

Nezbytnou složkou jsou kefírová zrna, která zakoupíte v obchodech se zdravou výživou či na internetu. Příprava je nesmírně jednoduchá: 

  • Do sklenice vložte ½ lžičky kefírových zrn. 
  • Přidejte půl litru plnotučného mléka (nenalévejte nádobu plnou, kefír nabyde na objemu, nechte nahoře cca 5 cm místa).
  • Zakryjte buď látkou nebo víčkem a nechte cca 24 hodin kvasit při pokojové teplotě.
  • Až mléko zhoustne, kefír je hotový.

Příprava kefíru z houby tibi

Stejně jako v případě kefírových zrn, i tibetskou houbu seženete hlavně na internetu. Příprava je velmi podobná, jako v případě kefírových zrn:

  • Do sklenice vložte 1–2 lžíce tibetské houby a zalijte ji 0,5 litrem čerstvého plnotučného mléka.
  • Přikryjte gázou či látkou a nechte 24 hodin při pokojové teplotě kvasit.
  • Po zhoustnutí sceďte přes plastový cedník (houba se nesmí dostat do kontaktu s kovem!).
  • Houbu můžete skladovat v lednici a opakovaně ji používat.

Jak připravit veganský kefír

V případě krystalů si dejte pozor na to, ať koupíte veganské krystaly či prášek na přípravu kefíru. Je jich více druhů, ne všechny jsou veganské. Použít můžete jakékoli rostlinné mléko. U houby tibi můžete použít obyčejnou převařenou (zchladlou) vodu, do které dáte kousky ovoce a cukr. Kvašení by mělo opět probíhat při pokojové teplotě, cca 24 hod. V případně vodního kefíru je vhodné po 24 hodinách kefír scedit a ještě ho dalších 12-24 hodin nechat dozrát v lednici.

Jak často pijete kefír vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články