Vlašské ořechy patří k nejlépe vědecky zmapovaným potravinám. Pravidelná konzumace výrazně zlepšuje zdravotní stav člověka, a to jak po fyzické, tak i po psychické stránce.
Říci, že vlašské ořechy jsou výživnou potravinou, je poněkud slabé slovo. Právem patří do kategorie superpotravin. Jak připomíná výživová expertka Marsha McCulloch, MS, jsou velmi bohaté na živiny, polynenasycené mastné kyseliny, fenoly, vitamin E a mnoho antioxidantů. Jsou obzvláště prospěšné pro mozek a srdce, samy svým tvarem tyto orgány i připomínají. Lidské zdraví však podporují v mnoha dalších ohledech.
Nejstudovanější ořech
Vědci zkoumají vliv ořechů na lidské zdraví již mnoho let. Vlašský ořech má v tomto směru až výsostné postavení. O tento ořech je takový zájem, že se již 50 let vědci a odborníci z oboru každoročně scházejí na Kalifornské univerzitě v Davisu na konferenci o vlašských ořeších, kde se diskutuje o nejnovějších výzkumech týkajících se jejich zdravotních přínosů.
Vědecky potvrzené účinky
Vzhledem k tomu, že jsou vlašské ořechy již důkladně prozkoumány, mnoho jejich zdravotních přínosů se podařilo vědecky prokázat. Níže uvádíme několik z nich:
Jsou bohaté na antioxidanty
Mají vyšší antioxidační aktivitu než jiné běžné ořechy. Tato aktivita pochází z vitaminu E, melatoninu a rostlinných sloučenin zvaných polyfenoly, které jsou obzvláště vysoké v papírovité slupce vlašských ořechů. Studie u zdravých dospělých osob ukázala, že konzumace jídla bohatého na vlašské ořechy zabraňuje oxidačnímu poškození špatným LDL cholesterolem po jídle. To je prospěšné, protože oxidovaný LDL má tendenci se hromadit v tepnách a způsobovat aterosklerózu.
Skvělý rostlinný zdroj omega-3
Vlašské ořechy mají výrazně vyšší obsah omega-3 tuků než jakékoli jiné ořechy, více než 2,5 g na 30 gramů. Omega-3 tuk z rostlin, včetně vlašských ořechů, se nazývá kyselina alfa-linolenová (ALA). Je to esenciální tuk, což znamená, že ho musíte získávat ze stravy. Pozorovací studie prokázaly, že každý gram ALA, který denně sníte, snižuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění o 10 %.
Mohou snižovat riziko některých druhů rakoviny
Studie ve zkumavkách, na zvířatech a pozorování na lidech naznačují, že konzumace vlašských ořechů může snížit riziko vzniku některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva.
Mohou pomoci zvládnout diabetes 2. typu a snížit riziko jeho vzniku
Pozorovací studie naznačují, že jedním z důvodů, proč jsou vlašské ořechy spojovány s nižším rizikem cukrovky 2. typu, je to, že pomáhají kontrolovat hmotnost. Nadměrná hmotnost zvyšuje riziko vysoké hladiny cukru v krvi a cukrovky. Konzumace vlašských ořechů však může pomáhat kontrolovat hladinu cukru v krvi i jinými mechanismy, než je jejich vliv na kontrolu hmotnosti.
V kontrolované studii na 100 lidech s diabetem 2. typu vedla konzumace 1 polévkové lžíce za studena lisovaného oleje z vlašských ořechů denně po dobu 3 měsíců (při zachování obvyklé léčby diabetu a vyvážené stravy) ke snížení hladiny cukru v krvi nalačno o 8 %.
Vliv ořechů na lidské tělo
Vlašské ořechy se v těle vstřebávají tak rychle, že některé jejich účinky pocítíte již do 4 hodin po konzumaci. Mají velmi vysoký obsah antioxidantů, což usnadňuje boj s kardiovaskulárními chorobami. Posilují imunitní systém, zmírňují příznaky deprese a zabraňují ucpávání cév. Pokud budete konzumovat pouhých 5 vlašských ořechů denně, brzy si všimnete pozitivních změn:
- Ztratíte alespoň 1 cm v pase.
- Klesne hladina špatného cholesterolu.
- Zlepší se funkce mozku a nervového systému.
- Klesne riziko kardiovaskulárních onemocnění.
- Klesne též riziko vzniku cukrovky.
- Zvýší se počet spermií u mužů.
- Zlepší se stav vlasů, pokožky a nehtů.
- Klesne riziko vzniku rakoviny.