Řapíkatý celer je všeobecně známý jako potravina, která se jí pouze tehdy, když se lidé snaží zhubnout. Může vám však pomoci také se žaludečními problémy a trávením.
Jsou to zelené stonky, které jsou tvořeny převážně z vody, což z nich dělá nízkokalorické jídlo a mnoho lidí se ho rozhodne zařadit do jídelníčku právě při pokusech o snížení hmotnosti. Je křupavý a má velmi výraznou chuť, což mnoho lidí odradí, protože jim jeho specifická příchuť mnohdy nesedí. Výživová poradkyně Natalie Butler ovšem radí všem, ať řapíkatý celer do svého jídelníčku zařadí, protože může přinést spoustu benefitů.
Čím může řapíkatý celer prospět našemu tělu
Díky jeho antioxidačním účinkům bývá často zařazen do detoxikačních smoothie a jiných receptů. Obsahuje betakaroten, flavonoidy a nejméně dvanáct dalších antioxidačních látek. Fytonutrienty v něm mají navíc silné protizánětlivé účinky, které dokáží zatočit se zánětem v těle. Ač je tedy často označován jako potravina čistě na hubnutí, jeho další přínos pro lidské tělo by neměl být přehlížen.
Řapíkatý celer obsahuje také spoustu imunitě prospěšných látek, jako je vitamín C, ale i K a A, dále také draslík a kyselinu listovou. Jeho obsah minerálů je také obdivuhodný. Při požití se vašemu tělu dostane zdravý přísun železa, sodíku a dalších minerálů. Nejenže jsou všechny tyto látky potřebné ke správné funkci těla, dokáží také snížit kyselost a mají trvalý účinek na hladinu cukru v krvi. To jistě ocení zejména cukrovkáři.
Správné fungování trávicího traktu
Řapíkatý celer v sobě má poměrně vysoký obsah vlákniny, která je pro správný průběh trávení klíčová. Díky tomu, že jej z devadesáti pěti procent tvoří voda, je pro žaludek lehko stravitelný. Obsah polysacharidů na bázi pektinu navíc snižuje šanci na to, že by se v žaludku tvořily vředy a napomáhá zlepšení kvality žaludeční výstelky. Do jídelníčku ho proto na doporučení výživového poradce přidala spousta lidí, které trápily jakékoliv žaludeční nebo trávící potíže.
Recept na salát z řapíkatého celeru na sladko
Většina lidí si pravděpodobně představí řapíkatý celer v nějakém slaném receptu. Těch je totiž na internetu opravdu spousta, ale málo z nich je tak plných svěžesti, jako v těch sladkých. Na přípravu tohoto salátu budete potřebovat pár stonků řapíkatého celeru, jablko, hroznové víno, vlašské ořechy, bílý jogurt a čekankový sirup. Začnete tím, že smícháte několik lžic bílého jogurtu s čekankovým sirupem. Poté nakrájíte do misky celer, jablko a hroznové víno.
Na závěr promícháte „sladký dresing“ se směskou nakrájených surovin, přidáte vlašské oříšky a dochutíte. Většina lidí si salát dochucuje citronovou šťávou nebo skořicí, ale fantazii se meze nekladou a vy můžete ten svůj dochutit dle libosti. Nebojte se také přidat vlastní ingredience nebo si pohrát s poměry přísad v salátu. Ti, kteří mají rádi sladší, do něj například mohou dát větší poměr hroznového vína nebo přidat třeba med. Salát se perfektně hodí pro letní dny, kdy osvěží a je velmi lehký.
Jaké recepty znáte s řapíkatým celerem vy?