Ředkvičky jsou oblíbená zelenina, která však nabízí kromě skvělé chuti také řadu zdravotních přínosů. Stačí je přidat do svého každodenního jídelníčku.
Ředkvičky jsou velmi oblíbenou zeleninou, na kterou většina zahrádkářů nedá dopustit. To ovšem nejen díky skvělé chuti, kterou nabízí, ale také zajímavým zdravotním přínosům, jako je například podpora trávicího systému nebo také ochrana před vznikem plísní. Pokud je však nepěstujete, nemusíte se strachovat – jedná se o snadno dostupnou potravinu, kterou zakoupíte téměř v každém obchodě s potravinami, a to za velmi málo peněz. Abyste z nich však získali maximum, měli byste je podle lékařky Natalie Butler konzumovat pravidelně.
1) Jsou nabité užitečnými živinami
Ředkvičky jsou oblíbené zejména v ájurvédě a tradiční čínské medicíně, kde jsou používány k léčbě mnoha onemocnění, jako je například horečka, bolesti v krku, poruchy žlučníku a také zánět. Stejně tak je důležité poznamenat, že jedna jejich porce, tedy zhruba půl šálku nakrájených plodů, obsahuje zhruba 12 kalorií a prakticky žádný tuk, takže jejich přidání do jídelníčku nijak nenaruší vaši váhu – jsou navíc perfektní křupavou svačinkou, když na vás přijdou chutě.
Mezi jejich přednosti patří především vysoký obsah vitamínu C, což je antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům v těle a předcházet poškození buněk způsobenému stárnutím a nezdravým životním stylem. Dále pak tato látka hraje klíčovou roli při tvorbě kolagenu, který podporuje zdraví pokožky a cév. V malém množství pak také obsahují:
- draslík
- kyselinu listovou
- riboflavin
- niacin
- vitamín B-6
- vitamín K
- vápník
- hořčík
- zinek
- fosfor
- měď
- mangan
- sodík
2) Protirakovinné vlastnosti
Pravidelná konzumace ředkviček a další brukvovité zeleniny může také pomáhat předcházet rakovině. Důvodem je především skutečnost, že tyto plody obsahují silné sloučeniny, které se v kombinaci s vodou rozkládají na izothiokyanáty – a právě tyto sloučeniny pomáhají očišťovat organismus od rakovinotvorných látek a zabraňují vzniku nádorů. Je ovšem důležité poznamenat, že vědci vyžadují provést další odborné studie či výzkumy, které by to dokázaly potvrdit. Dosavadní výsledky jsou však velmi slibné.
3) Podpora trávení
Jedna porce ředkviček obsahuje zhruba 1 gram vlákniny. Pokud jich tedy sníte více, můžete získat potřebné denní množství této důležité živiny, která pomáhá předcházet zácpě tím, že zvětšuje objem stolice a usnadňuje pohyb odpadních látek při průchodu trávicím traktem. Stejně tak však pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a je spojována s hubnutím a snižováním hladiny cholesterolu, což jsou faktory, které mohou vést ke zvýšení rizika vzniku obezity a kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu myokardu.
4) Ochrana před plísněmi
Ředkvičky jsou často označovány jako přírodní antimykotikum, neboť mají schopnost chránit tělo před působením plísní a v případě jejich rozvoje pomáhají zmírňovat příznaky. To především díky tomu, že obsahují protein RsAFP2, který dokáže likvidovat houby Candida albicans, jejichž přemnožení často způsobuje vaginální kvasinkové infekce, kvasinkové infekce v ústech (afty) a invazivní kandidózu.