Staré osvědčené domácí recepty mohou disponovat obrovskou léčivou silou. Vyzkoušejte jednoduchý řepný kvas, který vám rychle sníží tlak a pročistí játra.
V domácích lékárničkách našich babiček nesměla chybět celá řada různých potravin a bylinných směsí, kterými byly schopny vyléčit snad každý zdravotní problém. Mnoho z těchto receptů dnes zažívá nový boom. Jedním z důvodů je i to, že jsou jejich přínosy potvrzeny i moderní vědou. Jak vysvětluje nutriční expert Jared Meacham, Ph.D., to samé platí i pro dříve velmi oblíbenou červenou řepu, která má obrovské množství vědecky potvrzených přínosů pro lidské zdraví. Řepný kvas si z ní snadno připravíte doma.
Řepný kvas zlepšuje krevní obraz, posiluje imunitu a čistí játra
Kvas z červené řepy je tradičním receptem v mnoha kulturách a jak jsme již na JakZdravě zmiňovali, má mnoho zdraví prospěšných účinků. Červená řepa je totiž bohatá na minerály, vitaminy a další živiny, jako jsou foláty, železo, mangan, draslík a vitaminy C a B, které přispívají k celkovému zdraví. Nutriční specialistka Adda Bjarnadottir, MS vyzdvihuje zejména tyto výhody její pravidelné konzumace:
- Snižuje krevní tlak: Studie ukazují, že červená řepa (i šťáva z červené řepy) může již během několika hodin snížit krevní tlak až o 3-10 mmHg.
- Zlepšuje fyzický výkon: Četné studie naznačují, že dusičnany obsažené v červené řepě se významně podílejí na výrazném zlepšení fyzické výkonnosti, a to zejména při vytrvalostním cvičení vysoké intenzity.
Řepný kvas významně podporuje celkové zdraví
Kvas z červené řepy hojně užívaly naše babičky, protože si byly dobře vědomy výhod, které pro lidské tělo má. Snad každá rodina měla svůj vlastní recept na jeho přípravu, který se dědil z generace na generaci. V dnešní době se zdá, že na něj, stejně jako na mnoho jiných starých receptů, lidé téměř zapomněli. Na JakZdravě jsme vám již některé připomínali, například rakytníkový čaj či odvar z černého kmínu, které mají na zdraví také pozitivní vliv. Mezi největší výhody řepného kvasu patří:
- Zlepšení krevního obrazu: Obsah železa a vitaminu B12 v červené řepě napomáhá tvorbě červených krvinek, což přispívá k lepšímu přenosu kyslíku v těle.
- Posílení imunity: Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které podporují imunitní systém a pomáhají v boji proti infekcím.
- Pročištění jater: Červená řepa obsahuje látky jako betanin, který podporuje detoxikaci jater a zlepšuje jejich funkci.
- Protinádorové účinky: Antokyany, které dávají barvu červené řepě, mají potenciální protirakovinné účinky a pomáhají při regeneraci krve.
Jak připravit řepný kvas
700 g čerstvé červené řepy (cca 2 kusy) nakrájejte na malé kousky nebo tenké plátky a vložte do sklenice. Přidejte 100 g rozinek, nalámaný suchý žitný chléb (cca 150 g) a 200 g cukru. Zalijte převařenou, ale vychladlou vodou a dobře promíchejte.
Přikryjte plátnem nebo utěrkou a zajistěte gumičkou a nechte na teplém místě 6 až 7 dní kvasit. Dvakrát denně obsah promíchejte a po týdnu šťávu přeceďte. Vzniklý kvas uchovávejte v lednici a 3x denně užívejte 3 až 4 polévkové lžíce (před jídlem).