Ryby vždy platily za jeden z nejzdravějších druhů potravin. Faktem ale je, že nesprávná konzumace ryb může způsobit závažné zdravotní obtíže.
Jestliže nám v jídelníčku něco chybí, pak jsou to čerstvé ryby, shodují se výživoví odborníci. Poukazují na vysoký obsah vitaminů a minerálů a dalších látek, které mají blahodárný vliv na zdraví. Co už se ale často neříká, je fakt, že nevhodný způsob úpravy i nadměrná spotřeba rybího masa může mít na lidské zdraví negativní dopady. Kromě infekce parazity může ohrožovat zdraví také hromadění rtuti. Na toto téma upozornila americká profesorka Joanna Burger ve své studii zaměřené na zdravotní obtíže způsobené toxicitou ryb.
Ryby jsou zdravé, ale je třeba mít se na pozoru
Mohlo by se zdát, že rybí maso je téměř ideální potravina. Má jen málo tuku a ten, který obsahuje, se řadí mezi nejzdravější vůbec. Maso obsahuje vitamin D, který se v jiných druzích potravin objevuje ve velmi malém množství a také vitamin A a důležité vitaminy B1, B2, B6 a B12. Mimo to v nich najdeme také zinek, fosfor nebo selen, což jsou stopové prvky důležité pro správnou funkci tělesných tkání i nervové soustavy. Samostatnou kapitolou je pak jód, který má moc dokonce i ochránit před radioaktivním zářením.
Když to shrneme, zařadit ryby do svého jídelníčku pravidelně alespoň dvakrát do týdne, je velmi dobrý nápad. Je ale zapotřebí dbát na dostatečnou tepelnou úpravu rybího masa. V opačném případě si totiž velmi zahráváme se svým zdravím. Totéž platí i pro konzumaci oblíbeného sushi. Mimoto je dobré to s rybami ani nepřehánět. I to se vám totiž může vymstít.
Dostatečná tepelná úprava nebezpečí snižuje
Na co si tedy dát při konzumaci ryb pozor? Předně je vhodné znát lokalitu, odkud ryby na našem stole pocházejí. Zejména pokud kupujete ryby od rybářů, které je chytají ve volných vodách, je vhodné mít se na pozoru před možností kontaminace masa chemikáliemi a jiným průmyslovým znečištěním. Bezpečné pak nejsou ani ryby ze sádek, které často trpí na přítomnost nejrůznějších parazitů, jenž způsobují nemoci, jako je parazitóza, opisthorchiáza, difylobotiáza, echonokokóza, trichinelóza atd.
Ke spolehlivé likvidaci všech choroboplodných cizopasníků, kteří obývají rybí těla, je zapotřebí rybu alespoň 15 minut vařit nebo 20 minut smažit. Kratší tepelná úprava nezaručí spolehlivé zahubení choroboplodných zárodků a může vést k potenciálnímu ohrožení zdraví. Odborníci upozorňují na to, že riziko se týká všech druhů ryb, tedy jak mořských, tak i sladkovodních, stejně jako mořských plodů.
V mořských rybách se může koncentrovat rtuť
V tělech ryb volně lovených v oceánech a mořích se pak navíc může kvůli znečištění vod vyskytovat vysoká hladina rtuti nebo její organické formy methylrtuti. Zejména druhá jmenovaná je vysoce toxická a může způsobovat závažné zdravotní problémy včetně degenerativních procesů nervových buněk a mozku. Problém představuje ale i rtuť ve své čisté formě.
Vědecké studie prokázaly zvýšenou hladinu rtuti v krvi lidí, kteří mají ve zvyku konzumovat ryby pravidelně. S četností jejich konzumace pak stoupá také koncentrace nebezpečného kovu. Dlouhodobá expozice těžkým kovů, mezi něž rtuť náleží, pak bývá spojována s poklesem úrovně jemné motoriky, obratnosti, paměťových schopností i pozornosti.
Jak často zařazujete ryby na svůj jídelníček?