Semínka černuchy sníží cholesterol, pomohou i proti zánětům

Černý kmín, kalonji či černucha setá je známá pro své léčivé účinky již několik století. Věda nyní potvrzuje účinky na snížení cholesterolu, zmírnění zánětů i pomůže chránit játra.

i Zdroj fotografie: Mountainhills / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Semena černého kmínu se extrahují přímo z květu černého kmínu a mají kořeněnou chuť. Je zde patrný nádech cibule a oregana. Využívají se v kuchyních a jsou také vhodným pomocníkem domácího léčitelství. Dietoložka a redaktorka Rachael Ajmera, MS, RD ve svém článku představuje vědecky podložené výhody konzumace semínek černuchy. Mezi ně patří vysoký obsah antioxidantů, snížení hladiny cholesterolu, zmírnění zánětů, ochrana jater, pomoc při regulaci krevního cukru i předcházení žaludečním vředům.

Vysoký obsah antioxidantů i snížení cholesterolu

Antioxidanty mají schopnost neutralizovat škodlivé volné radikály a zabraňují poškození buněk způsobenému oxidačním stresem. Antioxidanty pomáhají chránit před cukrovkou, srdečními chorobami, obezitou i vznikem rakoviny. Právě díky jejich vysokému obsahu v semínkách černého kmínu mohou přinést všechny výše zmíněné zdravotní přínosy. Vysoké hladiny cholesterolu v krvi zvyšují mimo jiné i riziko srdečních onemocnění. Semena také pomáhají snížit hladinu celkového i špatného cholesterolu v těle.

Účinné při bakteriálních infekcích a překvapí i protirakovinnými účinky

Právě díky výše zmíněnému vysokému obsahu antioxidantů se mohou semena černého kmínu pochlubit i protirakovinnými účinky. Je za ně zodpovědná aktivní sloučenina thymochinon, který byl schopný indukovat buněčnou smrt v rakovinných buňkách. Ovšem je nutné provést více studií, aby se zjistil jejich přínos při použití jako koření či doplňku stravy. Bakterie mohou způsobit mnoho nebezpečných infekcí, například ušní infekce či zápal plic. Semínka černého kmínu mají antibakteriální vlastnosti a jsou účinná při bakteriálních infekcích.

iZdroj fotografie: Flickr

Zmírní zánět a pomůžou ochránit játra

Zánět je ve většině případů normální imunitní reakcí, která pomáhá chránit tělo před infekcí. Naproti tomu chronické záněty přispívají ke vzniku rakoviny, cukrovky i srdečních onemocnění. Semínka černuchy a jejich aktivní složky mohou pomoci snížit markery zánětu. Játra jsou pro zdraví velice důležitá, jelikož odstraňují toxiny z těla, zpracovávají živiny i metabolizují léky. Bylo zjištěno, že semena černého kmínu mohou pomoci chránit játra před poškozením, jelikož jsou schopná snížit toxicitu chemikálie.

Pomohou regulovat krevní cukr i předcházet žaludečním vředům

Dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi může vést k poškození nervů, změnám vidění i špatnému hojení ran. Bylo prokázáno, že semínka černuchy zlepšila průměrnou hladinu cukru v krvi. Kromě toho jsou tato semena schopná zabránit tvorbě žaludečních vředů tím, že chrání žaludeční výstelku. Semena se často vyskytují v kuchyních v jižní Asii či Blízkého východu. Lze je opéct a namlít nebo je použít vcelku. Mohou dodat chuť chlebu nebo kari pokrmům. Lze je jíst i syrová a přidat je do jogurtu či ovesných vloček nebo je smíchat s medem či vodou.

Jaká další semínka máte rádi?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Zobrazit další články