Proč vyrazit do lesa na houby? Šest zdravotních důvodů, o kterých jste předtím neslyšeli

Nádherně voní a v létě a na podzim jsou jich většinou plné lesy. Existuje šest důvodů, proč si nasbírat houby do zásoby na celý rok.

houby i Zdroj fotografie: Depsitphotos
                   

Houbaření je v Čechách poměrně rozšířeným koníčkem. Lidé si s oblibou vezmou nožík, košík a vyrazí do lesa. Má to hned několik výhod. V lese dýcháte čerstvý vzduch, pochybujete se někdy i v náročném terénu, a dokonce si domů přinesete vyslovený poklad, který by měl být součástí jídelníčku po celý rok. Proto si nasbírejte dostatek hub, abyste je mohli i nasušit nebo zmrazit. Pokud vás to nebaví, pak si houby přidejte alespoň do svého nákupního košíku v obchodě.

Chutnají masově a mají vitamíny

Věděli jste, že houby jsou jediným produktem, který dodává vitamín D? Je to proto, že jej houby mohou vytvářet, když jsou vystaveny UV záření. Například jeden kus portobella ošetřený UV zářením obsahuje více než 100% denní dávky vitaminu D.

Jejich konzumace je tedy velice vhodná hlavně v zimě, kdy je tohoto vitamínu nedostatek. Navíc jsou jedním z nejbohatších zdrojů selenu. Jedná se o minerál, který funguje jako antioxidant ve vašem těle. Selen také hraje roli v imunitním systému.

iZdroj fotogafaie: Pixabay

Dalším důvodem, proč jíst houby, je jejich příjemná slaná chuť. Houby chutnají masitě a mají také masitou strukturu. Proto je jednoduché jimi nastavit například mleté maso. Tímto trikem snížíte počet tuků a kalorií v pokrmu. Při vaření pak myslete na tyto doporučené poměry. V případě burgerů nebo sekané použijte 25% hub a zbytek masa. U tacos může být poměr 1:1, omáčky pak můžete dělat ze 70% hub a 30% mletého masa.

Pomohou vám zhubnout

Houby mají extrémně nízký obsah kalorií. V porci pěti malých hub je jen asi 20 kalorií! Přesto i nadále uspokojují vaše potřeby. V jedné studii publikované v časopise Appetite lidé, kteří vyměnili houby za maso, snížili množství kalorií a tuku, které přijali. Přitom uváděli, že se cítí stejně plní a spokojení jako ti, kteří jedli maso.

iZdroj fotogafaie: Pixabay

Skvělé také je to, že se jedná o udržitelnou plodinu. Houby na prodej jsou pěstovány uvnitř budov v pěstebních nádobách a nevyžadují sluneční světlo, zemědělskou půdu ani velké množství vody. Když je používáte jako náhražku masa, případně je s masem alespoň smícháte, snižujete tím také celkovou uhlíkovou stopu svých jídel. To je další skvělý důvod, proč dát houbám zelenou, což?

Zdroj: WebMD

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články