Datle pomohou na zažívací potíže, podpoří i zdraví mozku

Datle jsou velmi silné přírodní léčivo, které nabízí řadu užitečných přínosů pro lidské zdraví. Obzvláště účinně se osvědčily při úpravě zažívacích potíží.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Datle jsou velmi účinná přírodní potravina, která nabízí bohatý obsah vlákniny, antioxidantů a dalších užitečných živin podporujících zdraví mozku a prevenci před mnoha nemocemi. Stejně tak stojí za zmínku také jejich lahodná chuť, díky které by pro vás nemělo být žádným problémem konzumovat je častěji (například jako odpolední nebo večerní svačinu). Jejich zařazení do jídelníčku však nabízí podle lékařky Amy Richter mnoho dalších užitečných zdravotních přínosů, a to zejména co se týče zmírnění zažívacích potíží. 

1) Vysoký obsah vlákniny

Sušené datle disponují značným množstvím vlákniny, která je velmi důležitá pro vaše celkové zdraví – ve skutečnosti obsahují téměř 7 gramů této nezbytné živiny na 100 gramů datlí. Její zvýšený příjem prospívá zejména zažívacímu ústrojí, a to hlavně díky své schopnosti zabraňovat zácpě a udržovat pravidelnou stolici. Stejně tak však vláknina pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je velmi důležitý faktor, který hraje roli v rozvoji nebezpečných onemocnění, jako je cukrovka 2. typu nebo vysoký krevní tlak. 

2) Vysoký obsah antioxidantů 

Datle poskytují bohaté množství antioxidantů, které mají řadu zdravotních přínosů, včetně snížení rizika srdečních onemocnění. Stejně tak pomáhají chránit tělesné buňky před působením volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly, které mohou v těle vyvolávat škodlivé reakce, a pomáhají snižovat záněty (a tím také riziko cukrovky, Alzheimerovy choroby a některých typů rakoviny). Tyto účinky si blahodárné datle získaly především díky flavonoidům, karotenoidům a fenolickým kyselinám. 

3) Podporují zdraví mozku

Konzumace datlí může přispět ke zlepšení funkce mozku. To především proto, že obsažené sloučeniny pomáhají snižovat zánětlivé markery, jako je interleukin 6, který je často spojován s vyšším rizikem vzniku neurodegenerativních onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby. Stejně tak však vyšlo najevo, že pomáhají snižovat aktivitu proteinů amyloidu beta, které mohou v mozku vytvářet plaky a narušovat tak komunikaci mezi mozkovými buňkami, což může vést v důsledku k mnoha problémům. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Podporují přirozený porod

Tyto lahodné plody přírody byly také zkoumány pro svůj potenciál podporovat a usnadňovat pozdní porod u těhotných žen. Vyšlo najevo, že jejich pravidelná konzumace během tohoto období prospívá dilataci děložního hrdla a snižuje potřebu umělého vyvolání porodu (dokonce mohou také zkracovat dobu porodu). Tyto účinky mohou být důsledkem působní sloučenin, které se vážou na oxytocinové receptory a zřejmě napodobují účinky oxytocinu v těle. 

5) Domácí lék proti těžkým zažívacím potížím 

Pokud vás trápí silné zažívací potíže, můžete vsadit na tento domácí lék z datlí a švestek. Jeho konzumace prospívá zejména při zácpě, která může snadno vzniknout v důsledku sedavého způsobu života, stresu, stáří, užívání různých léků, nevhodné stravy s nízkým obsahem vlákniny a některých onemocnění. Abyste problém vyřešili, stačí si připravit následující ingredience: 

  • 150 gramů datlí
  • 150 gramů švestek
  • 1,5 šálku převařené vody

Příprava je poté již velmi jednoduchá. Vložte datle a švestky do hrnce, přidejte vodu a vařte, dokud se všechna voda neodpaří a směs nezačne houstnout. Výslednou směs můžete jíst samotnou nebo ji například konzumovat s jogurtem či namazat na chléb. 

Jak často jíte datle vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Marek

Zobrazit další články