Přidaný cukr je nebezpečný pro vaše zdraví. Jedním z jeho nejběžnějších zdrojů jsou slazené nápoje. Jejich konzumace vám může zadělat na řadu zdravotních komplikací.
Nadměrná konzumace přidaného cukru může nepříznivě ovlivnit vaše zdraví. Některé zdroje cukru jsou horší než jiné, ale slazené nápoje jsou zdaleka nejhorší. Limonády místo toho, aby uspokojily chuť na sladké, ve vás vyvolávají chuť na ještě víc. Jak říká výživová poradkyně Farrell Allen: „Tyto nápoje jsou 300 až 500krát sladší než cukr samotný, což zvyšuje vaši touhu po stále více sladkých jídlech nebo nápojích.“ To se týká především sladké sody, ale také ovocných šťáv, vysoce slazených káv a dalších zdrojů tekutého cukru.
Přidaný cukr způsobuje přibírání na váze
Slazené nápoje nezpůsobují pocit sytosti. Fruktóza nesnižuje hormon hladu ghrelin ani nestimuluje pocit plnosti stejným způsobem jako glukóza, cukr, který se tvoří při trávení škrobových potravin. V jedné studii lidé, kteří pili sladkou sodu navíc ke své současné stravě, zkonzumovali o 17 % více kalorií než dříve. Přidaný cukr rovněž zvyšuje riziko dětské obezity.
Nadbytečný cukr se v játrech mění na tuk
Stolní cukr se skládá ze dvou molekul, a to glukózy a fruktózy, ve zhruba stejném množství. Glukóza může být metabolizována každou buňkou ve vašem těle, zatímco fruktóza může být metabolizována pouze vašimi játry. Slazené nápoje jsou nejjednodušší a nejběžnější způsob konzumace nadměrného množství fruktózy. Když jí konzumujete příliš mnoho, vaše játra se přetíží a fruktózu přemění na tuk. Část tuku se dostane ven a část zůstane ve vašich játrech.
Slazené nápoje způsobují hromadění břišního tuku
Cukr výrazně zvyšuje hromadění břišního tuku. Zejména fruktóza je spojena s výrazným nárůstem nebezpečného tuku kolem břicha a orgánů. Jde o známý viscerální tuk nebo-li břišní tuk. Nadměrný břišní tuk je spojen se zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu a srdečních chorob.
Inzulínová rezistence
Slazené nápoje můžou způsobit inzulínovou rezistenci. Hormon inzulín pohání glukózu z vašeho krevního oběhu do vašich buněk. Ale když pijete sladkou sodu, vaše buňky mohou být méně citlivé nebo odolné vůči účinkům inzulínu. Když k tomu dojde, vaše slinivka musí produkovat ještě více inzulínu, aby odstranila glukózu z vašeho krevního oběhu, takže hladina inzulínu ve vaší krvi prudce stoupne. Tento stav je známý jako inzulínová rezistence.
Leptinová rezistence
Leptin je hormon produkovaný tukovými buňkami vašeho těla. Reguluje počet kalorií, které jíte a spálíte. Hladiny leptinu se mění v reakci na hladovění i obezitu, takže se často nazývá hormon plnosti nebo hladovění. Odolnost vůči účinkům tohoto hormonu se nazývá leptinová rezistence a je jedním z hlavních faktorů přibývání tuku u lidí.
Přidaný cukr způsobuje závislost
Slazené nápoje mohou být návykové. Nadměrná konzumace cukru může mít na vás podobné účinky jako tvrdé drogy, protože váš mozek je pevně nastaven na vyhledávání činností, které uvolňují dopamin. U jedinců s predispozicí k závislosti může cukr způsobovat chování toužící po odměně známé jako závislost na jídle.
Zvýšené riziko srdečních onemocnění
Příjem cukru je již dlouho spojován s rizikem srdečních onemocnění. Je dobře známo, že nápoje slazené cukrem zvyšují rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně vysoké hladiny cukru v krvi, krevních triglyceridů a malých, hustých LDL částic. Rovněž je vědecky prokázáno, že konzumace slazených nápojů zvyšuje riziko vzniku infarktu.
Vyšší riziko vzniku rakoviny
Rakovina má tendenci jít ruku v ruce s dalšími chronickými onemocněními, jako je obezita, cukrovka 2. typu a srdeční choroby. Z tohoto důvodu není překvapivé vidět, že slazené nápoje jsou často spojovány také se zvýšeným rizikem rakoviny. Ženy po menopauze, které pijí hodně sladkých limonád, mohou být vystaveny většímu riziku rakoviny endometria nebo rakoviny vnitřní výstelky dělohy. Příjem slazených nápojů je spojen s recidivou rakoviny a úmrtím pacientů s kolorektálním karcinomem.
Cukr a kyseliny v sodě ničí vaše zuby
Soda obsahuje kyselinu fosforečnou a kyselinu uhličitou. Ty vytvářejí v ústech vysoce kyselé prostředí, díky kterému jsou vaše zuby náchylné ke kazu. Kombinace s cukrem je obzvlášť škodlivá. Cukr poskytuje snadno stravitelnou energii pro parazitní bakterie ve vašich ústech.
Zvýšené riziko dny
Dna je bolestivý zánět kloubů, který se vyskytuje zejména palců na nohou. Dna se obvykle objevuje, když vysoké hladiny kyseliny močové v krvi vykrystalizují. Fruktóza je hlavní sacharid, o kterém je známo, že zvyšuje hladinu kyseliny močové.
Zvýšené riziko demence
Pokles mozkových funkcí u starších dospělých lidí se nazývá demence. Nejčastější formou je právě Alzheimerova choroba. Výzkumy ukazují, že jakékoli zvýšení hladiny cukru v krvi je silně spojeno se zvýšeným rizikem vzniku demence.
Pociťujete i vy nějaké zdravotní komplikace související s konzumací slazených nápojů?