Přidání těchto potravin do vašeho jídelníčku vám pomůže snížit hladinu cholesterolu v krvi a ochránit tak vaše zdraví před srdečními chorobami.
Normální hladina cholesterolu v krvi je nezbytná pro stabilní fungování organismu a udržení dobrého zdraví. Pokud je tomu naopak, může problém přispívat v důsledku tvorby aterosklerotických plátů na stěnách cév k onemocněním, jako je například srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Abyste se potenciálním problémům vyhnuli, měli byste podle lékařky Kerri-Ann Jennings zařadit do jídelníčku správné potraviny, které cholesterol účinně snižují, a to zcela přirozeným způsobem. Níže jsme pro vás sepsali těch 6 nejlepších z nich.
1) Tučné ryby
Mezi nejlepší tučné ryby patří sardinky, losos, pstruh, tuňák a makrela. Ty totiž disponují vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou výborné v boji proti vysoké hladině cholesterolu – bylo prokázáno, že tyto nezbytné látky zpomalují tvorbu plaku v tepnách, snižují hladinu škodlivého cholesterolu, riziko vzniku zánětu a mozkové mrtvice. Pokud si budete chtít rybu udělat, měli byste ji vždy péct nebo vařit v páře.
2) Celozrnné obiloviny (oves, ječmen a hnědá rýže)
Celozrnné obiloviny obsahují značné množství vlákniny, která hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu. Pokud proto chcete, aby vaše tělo zůstalo déle mladé, silné a zdravé, měli byste do svého každodenního jídelníčku zařadit například ovesné vločky, ječmen nebo hnědou rýži.
3) Osvědčený česnek
Česnek patří mezi nejsilnější přírodní léčiva, která jsou k dispozici naprosto po celém světě. Jeho konzumace snižuje hladinu špatného cholesterolu především díky antioxidačním vlastnostem, které získal díky obsahu alicinu. Kromě toho lidé, kteří konzumují velké množství této potraviny, obecně méně často trpí kardiovaskulárními chorobami, rakovinou, Alzheimerovou chorobou nebo stařeckou demencí.
4) Fazole a jiné luštěniny
Fazole jsou další užitečnou potravinou, která bojuje proti vysokým hladinám špatného cholesterolu. Tímto účinkem disponuje díky bohatému obsahu rozpustné vlákniny, která mimo jiné také podporuje trávicí trakt a pomůže vám snadněji zhubnout. Pravidelná konzumace této potraviny je proto skvělým způsobem, jak snížit pravděpodobnost výskytu kardiovaskulárních onemocnění, obezity a cukrovky 2. typu.
5) Ořechy (mandle a vlašské ořechy)
Ořechy obsahují značné množství mononenasycených mastných kyselin, které významně přispívají ke snížení hladiny špatného cholesterolu – již půl šálku mandlí nebo vlašských ořechů týdně vám pomůže snížit hladinu cholesterolu o 7 až 10 procent. Kromě toho tyto lahodné plody přírody obsahují také fytosteroly, které blokují vstřebávání cholesterolu do krve.
6) Ovoce (avokádo, jablka, citrusové plody, lesní plody a banány)
Avokádo, lesní plody, jablka, citrusové plody a banány jsou ovoce bohaté na pektin a vlákninu (zejména tu rozpustnou), což jsou důležité prvky, které brání vstřebávání cholesterolu do krve a snižují tak jeho hladinu. Všechny tyto druhy ovoce navíc obsahují vitamíny, minerály a antioxidanty, které vám pomohou udržet si zdraví v co nejlepším stavu a předcházet tak srdečním chorobám a cukrovce.