Trend poslední doby, který měl být téměř všelékem. Jenže. Záleží na původu a zpracování, pokud nejsou vhodné, může být tato potravina ve větším množství i škodlivá.
Jídlo vždy bylo, je a bude předmětem mnoha diskuzí. Bez jídla nemůžeme žít, ovšem i potraviny a vše kolem nich je součástí trendů a v každé době frčí kolem nás něco trochu jiného. Tato potravina byla v posledních mnoha letech považována za velice zdravou, a tudíž i vhodnou ingredienci. Ovšem, i tady platí, že nic není tak jednoznačné a i vychvalovaná sója může zdraví naopak uškodit. Vše záleží na množství, na původu a také na zpracování. Na stránkách JakZdravě jsme již nebezpečí konzumace sóji zmiňovali v souvislosti s onemocněním štítné žlázy.
Představení sóji
Jedná se o druh luštěniny, jejíž původ sahá až do daleké Asie, konkrétně do Číny. A právě z těchto destinací se v posledních letech hojně rozšířila i do Evropy, kde zažila velký boom. A stala se jedním z typických jídelních trendů i u nás. Rozhodně ji nelze odepřít vysoký obsah bílkovin, ani vitamínů skupiny B a také vitamínu A, D, E. Chlubit se může i obsahem pro trávení tolik důležité vlákniny. Udává se, že sójové boby pomáhají snižovat hladinu cholesterolu i krevního tlaku, což zmiňuje i článek na Healthline.
Kde může být potíž
Jako u všeho na světě záleží i u sóji především na množství a na kvalitě. Ke všemu – jiné hodnoty jsou vhodné u Asiatů, kteří jedí sóju většinou ve fermentované podobě a také se pěstuje v blízkém okolí. Zatímco Evropané většinou konzumují jen izolovaný sójový protein, který je přidáván do mnoha polotovarů. Navíc ve většině případů nezdravých, a to se může jednat například o párky či dokonce zmrzlinu. V sójových produktech jsou ovšem často nalezeny i látky pro tělo škodlivé, o čemž se na JakZdravě již psalo.
Jedná o poměrně těžce stravitelnou potravinu a k problémovým látkám lze zařadit i často vychvalovanou sójovou bílkovinu. Ta je rovněž těžce stravitelná a je jedním z nejčastějších potravinových alergenů. Dalšími problematickými látkami mohou být fytáty, které v těle brání vstřebávání minerálních látek, či například lektin, který snižuje okysličování organismu a může způsobovat i záněty. Mnohé další toxické či karcinogenní látky se do sóji dostávají až během výrobního procesu, který se provádí při vysokých teplotách.
Možné zdravotní potíže způsobené konzumací sóji
Mezi problémy, které byly spojeny s konzumací sóji, lze uvést potíže spojené se štítnou žlázou. Nejen ty jsou uváděny v představení sóji Harvardskou univerzitou a mohou se projevit nevolností, únavou i přibíráním na váze. Dále bývá zmiňováno také poškození mozku či rakovina, zejména štítné žlázy, slinivky břišní či prsu. Ovšem byly hlášeny i onemocnění týkající se pohlavních orgánů a také již zmiňovaná alergie. Pokud se chcete možným zdravotním potížím vyhnout, tak je doporučována konzumace sóji maximálně 1x až 2x týdně.