Je sója prospěšná nebo škodlivá pro naše zdraví

Stále častěji jsou v moderní společnosti živočišné bílkoviny nahrazovány sójou. Sójové boby jsou druhem luštěniny pocházející z Asie. Tady je velmi oblíbenou součástí tradiční asijské kuchyně.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Kromě vegetariánů a veganů, kteří konzumují striktně rostlinné bílkoviny, jíme sóju velmi často všichni. Důvodem je její obsah ve velkém množství průmyslově zpracovaných potravin. V podstatě se se sójou můžeme setkat v těchto podobách:

  • produkty ze sójových bobů
  • fermentována sója
  • zpracované potraviny na bázi sóji
  • sójové doplňky

V poslední době se ale často diskutuje o jejích účincích. Zatímco někteří hají její účinky na zdraví, jiní varují a nedoporučují její konzumaci ve velké míře. Pojďme si tedy udělat jasno ve všech účincích na lidské zdraví této kontroverzní potraviny.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Sója je oblíbená hlavně u vegetariánů a veganů

Pozitivní účinky sóji

Zastánci pozitivního dopadu sóji na zdraví nejčastěji argumentují obsahem důležitých živin. Obsahuje celou řadu vitamínů, bílkoviny, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a mangan. Důležitým žádoucím účinkem je také vyrovnání hladiny cholesterolu. V několika studiích a výzkumech bylo dokázáno, že pravidelná konzumace sóju může způsobit snížení cholesterolu.

Podle názoru jiných může pozitivně ovlivnit také plodnost a příznaky menopauzy. U žen v přechodu dokáže redukovat příznaky menopauzy. Látky, které sója obsahuje totiž působí podobně jako slabý estrogen, který může pomoci při zmírnění návalů horka a jiných symptomů v tomto období.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Sója je známá jako náhražka masa

Negativní vlivy sóji

V souvislosti se sójou je často zmiňován její negativní vliv na štítnou žlázu a nesprávné vstřebávání jódu. Některé studie přímo zmiňují nesprávnou produkci hormonů štítné žlázy. Velmi se diskutuje také o vlivu na funkci střeva a celkového trávení.

Výsledkem průzkumů a studií jsou tedy různé názory. Shodují se ale na tom, že je podstatné, v jaké podobě je sója konzumována.

Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Pavla Landová

Zobrazit další články