Trápí-li vás zaplevelená zahrádka, pak určitě nesmutněte. I plevel totiž může mít zdraví prospěšné účinky. Možná máte na zahradě poklad, kterého se přitom snažíte zbavit.
Šruchu zelnou, známou také jako portulák, si pěstovaly vaše babičky na zahrádce. Sloužila jim jako zelenina. Dnes je na šruchu pohlíženo jako na plevel. Jestli se vám objevila na zahradě, zapomeňte na herbicidy. Nebo se snad chcete ochudit o skvělé přínosy, které má šrucha pro zdraví? Jestli se vám to nechce věřit, jistě vás přesvědčí slova doktora Dana Brennana, který potvrzuje, že šrucha zelná obsahuje mnoho užitečných vitamínů a minerálů.
Šrucha zelná – odolný plevel
Jedná se o rostlinu, která se velmi dobře šíří, takže je známá spíš jako plevel. Dokáže parádně zaplevelit záhon. Navíc dokáže odolávat suchu, takže když vám při pokusu o odstranění ze zahrádky zůstane kousek šruchy v půdě, okamžitě uvadá. Vydrží několik dní bez vody, ale jakmile zaprší, zase vyroste. Zbavuje se jí obtížně. Narazíte na ní na zahradě, ale také mezi kameny nebo dlažebními kostkami.
Šrucha může dorůstat až do 40 cm. Poznáte ji podle hladkého, mírně načervenalého stonku. Většinou vypadá jako plazivá rostlina. Má šťavnaté listy, které mají lehce nasládlou chuť. To platí hlavně odpoledne, ráno se vám bude zdát nahořklá a mírně kyselá, proto se doporučuje trhat při plném slunci. Kvete žlutě drobnými kvítky.
Šrucha je nabitá vitamíny a minerály
Budete se divit, kolik vitamínů a minerálů najdete v tomto plevelu, kterého se tolik lidí touží za každou cenu zbavit. Které to konkrétně jsou?
- Vitamín A – prospěšný pro imunitní systém, zdravý zrak a kůži.
- Vitamín C – důležitý pro imunitu, cévy a hojení ran.
- Vápník – pro zdravé kosti a zuby.
- Draslík – podporuje srdce, oběhovou a nervovou soustavu.
- Železo – zásadní pro krvetvorbu.
- Hořčík – ovlivňuje růst kostních buněk, důležitý pro svalovou soustavu.
- Kyselina listová – napomáhá zdravému dělení buněk, u těhotných pomáhá předcházet vrozeným vadám.
- Cholin – nepostradatelný pro správnou funkci nervové soustavy.
Zapomínat nesmíte ani na antioxidanty, jedním z nich je například beta-karoten. Další plus pro zdraví znamenají omega-3 mastné kyseliny.
Konzumace šruchy a další přínosy pro zdraví
Portulák obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které jsou pro tělo velmi důležité. Právě díky nim pomáhá vašemu tělu předcházet vážným onemocněním.
Snižuje riziko vzniku rakoviny
Pro prevenci rakoviny slouží v potravě hlavně antioxidanty, kterých je šrucha plná. Tyto látky zodpovídají za snižování volných radikálů. Tím, že volné radikály pomáhá odstraňovat, snižuje riziko poškození buněk, a tím také riziko vzniku rakoviny.
Pro prevenci srdečních chorob
Šrucha obsahuje ze všech suchozemských rostlin nejvyšší množství omega-3 mastných kyselin. Tyto kyseliny udržují tepny v dobré kondici a pomáhají předcházet infarktu a dalším srdečním chorobám.
Zdravé kosti
Portulák vám může pomoci proti osteoporóze. Obsahuje vápník a hořčík. Tyto minerály mají velký podíl na zdraví kostí. Když má tělo málo vápníku, sáhne si pro něj do kostí. Ale tím, že se odbourává z kostí, dochází k jejich oslabení a častým zlomeninám. Nenechte to dojít tak daleko a dbejte na to, abyste měli vápníku ve stravě vždy dostatek. Třeba vám s tím pomůže šrucha.
Kdo by neměl jíst často šruchu
Šrucha obsahuje velké množství šťavelanů (oxalátů), které mohou podporovat vznik ledvinových kamenů. Pokud trpíte na ledvinové kameny, určitě šruchu nejezte moc často. Největší pozor si dejte na její semena, která mají větší obsah oxalátů než celá rostlina.
Výhody portuláku pro zdraví jsou skutečně impozantní. Možná je na čase vyměnit herbicidy za nožík a pustit se do výroby chutného salátu z čerstvé šruchy.