Stará dobrá jablka: Mohou podpořit hubnutí i snižovat riziko cukrovky 2. typu

Konzumace jablek je často spojována s některými zdravotními přínosy pro lidské tělo. Stačí je zařadit do svého pravidelného jídelníčku a můžete je získat také.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jablka jsou oblíbeným ovocem, které najdete téměř v každé zahradě. Jsou ovšem nejen chutná a osvěžující, ale také nabízí řadu užitečných látek, jako je zejména vláknina a silné vitamíny, díky kterým podle lékařky Amy Richter disponují skvělými zdravotními přínosy. Většina odborníků je také proto doporučuje jíst pravidelně, neboť v takovém případě mohou výrazně podpořit vaše zdraví a ochránit vás před mnoha nemocemi. Kromě toho se jedná o snadno dostupné ovoce, které vás ani nevyjde na příliš mnoho peněz. 

Nižší riziko Alzheimerovy choroby

Pravidelnou konzumaci jablek doporučuje také Dr. Vincent Candrawinata, který získal doktorát v pouhých 25 letech a stal se tak nejmladším doktorandem ve svém oboru. Mladý vědec se ve své práci zaměřil na to, jakou roli může hrát toto lahodné ovoce v boji proti zánětů – a řešení, které navrhl pro technologii extrakce antioxidantů, způsobilo ve vědě revoluci. Dnes je jeho dílo oslavováno mnoha odborníky a většina z nich od té doby začala říkat, že by každý měl jíst alespoň jedno jablko denně. 

Výzkumník v oblasti potravin poukazuje na četné výhody pravidelné konzumace tohoto ovoce, a to zejména co se týče zdraví mozku, snížení příznaků cukrovky a snadnějšího hubnutí. Dle jeho výzkumů totiž vyšlo najevo, že konzumace většího množství jablek může zlepšit paměť a výrazně snižuje riziko Alzheimerovy choroby – Dr. Candrawinata vypočítal, že jsou bohatá na flavonoidy, které chrání mozek před škodlivými účinky různých látek a jako silné antioxidanty zmírňují příznaky deprese a úzkosti

Ochrání vás i před rakovinou a depresí 

Přestože Alzheimerovu chorobu nelze vyléčit a vědci mají před sebou ještě dlouhou cestu k odhalení všech příčin tohoto onemocnění, existují vědecké důkazy, že riziko onemocnění lze snížit. Dr. Vincent Candrawinata poukazuje především na zdravý životní styl – vyvážená strava a fyzická aktivita jsou skvělými způsoby, jak snížit riziko onemocnění. V současné době také vědci postupují s možnostmi léčby, a pokud je Alzheimerova choroba rozpoznána včas, mohou být určitými způsoby zmírněny její dopady na lidské zdraví. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Jablka na stole

Podle současných studií pak také vyšlo najevo, že flavonoidy (které se mimo jiné nachází také v hruškách, kapustě, špenátu a dokonce i v čokoládě) mohou snižovat riziko demence. Je proto důležité dbát na jejich zvýšený příjem, který podpoří vaši mysl a koncentraci a ochrání váš mozek před nebezpečnými problémy. Jablka jsou navíc bohatá na vitamíny a minerály a obsahují pektin, rozpustnou vlákninu, která je spojována s nižším rizikem onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva a deprese.

Chrání nervový systém před toxickými látkami

Podle odborníka může vyšší konzumace jablek také chránit mozkové buňky před neurotoxicitou, při níž je nervový systém vystaven působení toxických látek, což může vést k narušení normální funkce nervového systému. Jedná se o velmi nebezpečný stav, který může být důsledkem působení látek používaných při léčbě rakoviny, jako je radioterapie, chemoterapie nebo farmakoterapie, nebo důsledkem expozice těžkým kovům, například rtuti či některým potravinářským přísadám, například pesticidům.

Jak často jíte jablka vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články