Působivé zdravotní přínosy jablek: Můžou snížit riziko cukrovky či podpořit zdraví střev

Jablka jsou velmi zdravé ovoce, které nabízí řadu užitečných benefitů pro lidské tělo. Tento nápoj na jejich bázi vám pomůže snadno shodit přebytečná kila.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Jablka jsou považována ze velmi výživné ovoce, které nabízí řadu užitečných výhod pro lidské zdraví. Pomůžou vám například snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, cukrovky 2. typu a srdečních onemocnění, a pokud si z nich připravíte správný nápoj, usnadní vám podle lékařky Amy Richter hubnutí. Kromě toho existuje mnoho druhů, ze kterých si můžete vybrat – některá jsou sladší, jiná zase kyselejší. Obecně lze však jablka koupit za velmi málo peněz a snadno přidat do svého každodenního jídelníčku. 

1) Prospívají zdraví srdce 

Jablka jsou často spojována s nižším rizikem vzniku srdečních onemocnění, jako je například infarkt myokardu nebo vysoký krevní tlak. Důvodem je především jejich bohatý obsah rozpustné vlákniny, která snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Stejně tak však nabízí polyfenoly, velmi účinné antioxidanty, které regulují krevní tlak, detoxikují tělo a chrání cévy před poškozením – všechny tyto faktory mohou také zvyšovat riziko vzniku mozkové mrtvice. Abyste však mohli těžit z těchto účinků, je důležité jíst jablka pravidelně. 

2) Nižší riziko cukrovky 

Pravidelná konzumace jablek obzvláště účinně snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu, a to až o 18 % – ve skutečnosti však snězení jedné porce okamžitě minimalizuje toto riziko o více než 3 %. Tyto příznivé účinky jsou opět výsledkem působení antioxidačních polyfenolů, zejména kvercetinu a chloridzinu, které disponují silnými protizánětlivými vlastnostmi. Právě díky nim je tělo schopno snižovat inzulínovou rezistenci, která je největším rizikovým faktorem vzniku cukrovky. Zároveň však také usnadňují vstřebávání cukru ve střevech.

3) Podporují zdraví střev

Jablka obsahují také pektin, což je druh vlákniny, která působí jako prebiotikum – to znamená, že vyživuje střevní mikroflóru, tedy prospěšné bakterie ve střevech. Jedná se o důležitý faktor, který se podílí na mnoha tělesných funkcích a souvisí s obranyschopností imunitního systému, nižším rizikem vzniku některých onemocnění a hraje zásadní roli ve vaší celkové pohodě. Kromě toho je pektin nestravitelná složka, tudíž se dostává trávicím traktem v celku až do tlustého střeva, kde se bakterie nachází. 

iZdroj fotografie: Freepik

4) Mohou podporovat hubnutí

Jablka disponují vysokým obsahem vlákniny a vody, což jsou dvě složky, díky kterým vás zasytí po delší dobu. To dále souvisí s regulací chuti k jídlu a nižšímu riziku přejídání se a konzumace nekvalitních potravin. Stejně tak jejich pravidelná konzumace snižuje index tělesné hmotnosti, což je rizikový faktor mnoha srdečních onemocnění. Abyste však získali co nejlepší výsledky, je vhodné připravit si z jablek vhodný nápoj. K jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience: 

  • 1 kyselé jablko
  • 1 sklenici vody
  • 2 polévkové lžíce semínek jitrocele
  • 0,5 čajové lžičky skořice

Příprava nápoje pro snadnější hubnutí 

Příprava nápoje pro snadnější hubnutí je velmi snadná. Stačí jablka nakrájet na plátky, poté k nim přidat vodu a vše rozmixovat pomocí mixéru, dokud nezískáte homogenní hmotu. Tu poté nalijte do šálku, přidejte semínka jitrocele a skořici a vše ještě jednou pořádně promíchejte. Hotový nápoj byste měli pít nejlépe před spaním, aby nedošlo k zhuštění semínek, a zapít jej půl sklenicí vody. Příznivé změny budete moci pocítit již po několika dnech. 

Jak často jíte jablka vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články