Potraviny, které by za žádnou cenu neměly chybět ve vašem jídelníčku. Obzvlášť v dnešní době

Vyvážená strava je jedním ze základních předpokladů dobrého fyzického (a částečně i mentálního) zdraví. Jaké potraviny je třeba zařadit do zdravého jídelníčku?

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud se alespoň částečně zajímáte o zdravý životní styl, nebude pro vás žádným překvapením, že je třeba konzumovat zeleninu, ovoce, zdravé tuky a bílkoviny. Víte ale, jaké konkrétní druhy potravin patří mezi ty nejzdravější? Studie prováděné v Evropě i USA se shodly na jakémsi žebříčku top potravin, které mají pro člověka největší přínos. Zajímá vás, které to jsou?

Ořechy, luštěniny a zrna

Ořechy, luštěniny a zrna jsou velmi výživné. Za nejzdravější ořechy jsou považovány mandle. Ty poskytují spoustu živin, například hořčík, vitamin E, železo a vápník, jejich konzumace dokonce snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Skvělou volbou jsou také para ořechy. Jsou vynikajícím zdrojem bílkovin i sacharidů a poskytují také množství selenu, vitaminu B-1, vitaminu E, hořčíku a zinku.

iZdroj fotografie: Pixabay

Velice zdravou luštěninou je čočka. Ne nadarmo patří mezi základní potraviny v mnoha kulturách po celém světě, včetně Pákistánu, Nepálu, Bangladéše a Indie. Kromě vysokého obsahu vlákniny, hořčíku a draslíku je také skvělá ke klíčení, obsahuje kyselinu listovou a vysoké množství železa. Čočka je velmi vhodná při redukci váhy. K super zdravým potravinám se řadí i ovesné vločky a pšeničné klíčky.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

Ovoce, zelenina a bobule

Mezi nejpřínosnější druhy zeleniny patří brokolice. Obsahuje množství vlákniny, vápníku, draslíku, kyseliny listové a fytonutrientů, což jsou sloučeniny, které snižují riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny. Dále obsahuje antioxidanty, jako je vitamin C a beta-karoten. Jedna porce brokolice (polovina šálku) poskytne přibližně 85% denní hodnoty vitaminu C.

iZdroj fotografie: Pixabay.com

V kategorii ovoce vítězí jablko. To je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které bojují proti volným radikálům. Některé studie naznačují, že antioxidanty v jablkách mohou prodloužit délku života a snížit riziko chronických onemocnění. Velmi prospěšná je i konzumace borůvek. Studie naznačují, že konzumace borůvek může pomoci chránit před úbytkem kognitivních funkcí i předcházet kardiovaskulárním chorobám.

Ryby, maso a vejce

Z ryb jsou pro člověka nejpřínosnější mastné druhy, jako losos, pstruh, makrela, sardinky a ančovičky. Jejich maso obsahuje množství omega-3 mastných kyselin, které blahodárně působí na srdce a nervový systém a jsou bohaté na vitaminy A a D. Nejzdravějším masem je kuřecí z volného chovu. Pokud jde o zdroj bílkovin, nezapomínejte na slepičí vejce, která mají širokou škálu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Zdroj: Eat This

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Zobrazit další články