Středomořská kuchyně snižuje riziko cukrovky až o 30 % - JakZdravě.cz

Středomořská kuchyně snižuje riziko cukrovky až o 30 %

O tradiční české kuchyni se v zahraničí příliš nemluví. A není divu, naše jídla nejsou nikterak zázračně chutná, a navíc zdaleka nepatří k těm nejzdravějším.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Oproti tomu lidé z jižní Evropy, respektive ze Středomoří, dali světu celou řadu proslulých receptů. A navíc se zdá, že tamní strava přeje dlouhověkosti a pomáhá bojovat s řadou civilizačních onemocnění. Podle posledního výzkumu například proti cukrovce.





iZdroj obrázku: Pixabay
Správná strava je vhodná prevence

Cukrovka 2. typu

Zatímco cukrovka 1. typu je vrozená, za cukrovku 2. typu si můžeme tak trochu sami, byť i tady pochopitelně hrají svou roli genetické predispozice a dědičnost. V České republice patří cukrovka 2. typu k největším strašákům dospělé populace, trpí jí zhruba 9 % Čechů. A není divu, náš životní styl vzniku tohoto onemocnění nahrává. Mezi rizikové faktory totiž patří:

  • nadváha a obezita
  • nedostatek pohybu
  • vysoký krevní tlak
  • vysoká hladina cholesterolu

Zázrak jménem olivový olej

Jednou z nejzákladnějších surovin středomořské kuchyně je kvalitní olivový olej. Řekové, Italové a Španělé jsou schopni do krve se pohádat o tom, ze které země pochází ten nejkvalitnější, faktem však je, že ve všech zemích jižní Evropy tento olej používají prakticky denně, namísto chleba s máslem například konzumují pečivo s rajčaty a olivovým olejem. Ten je obecně pokládán za nejzdravější potravinářský olej a je příznivý i pro srdce.


iZdroj obrázku: Pixabay.com
Nejenom ovoce a zelenina

Ryby, ovoce a zelenina

Obyvatelé Středomoří mají také tu výhodu, že mají prakticky neustále doslova na dosah ruky čerstvé mořské ryby. Rybí maso je pro změnu pokládáno za jednu z nejdravějších potravin živočišného původu. Zdravé jsou však i mořské plody, které Jihoevropané také často konzumují. Typická středomořská strava pak spočívá v mnoha menších jídlech za den, což je vhodnější než jedno nebo dvě hlavní jídla denně. Ve Středomoří se také konzumuje více čerstvé zeleniny a sezónního ovoce než v jiných regionech vyspělého světa.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Zobrazit další články
DámskýDeník
Malý chlapec se během koncertu stal centrem dění. Svými tanečními kreacemi ukradl kapele veškerou pozornost
Události247
Revmatoidní artritida je zákeřná nemoc. Proč se pacienti bojí mluvit se svými lékaři a jaké to může mít následky? Podrobnosti vysvětlila předsedkyně Revma Ligy Müllerová
VědaŽivě
Posedlost celebritami snižuje inteligenci, uvádí studie. Lidé se slabostí pro své idoly brzdí výkon svého mozku
adbz
Se sázením cibule není doporučeno čekat až na jaro. Brzký výsev zajistí gigantické plody s příchodem prvních teplých dnů