Středomořská kuchyně snižuje riziko cukrovky až o 30 %

O tradiční české kuchyni se v zahraničí příliš nemluví. A není divu, naše jídla nejsou nikterak zázračně chutná, a navíc zdaleka nepatří k těm nejzdravějším.

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Oproti tomu lidé z jižní Evropy, respektive ze Středomoří, dali světu celou řadu proslulých receptů. A navíc se zdá, že tamní strava přeje dlouhověkosti a pomáhá bojovat s řadou civilizačních onemocnění. Podle posledního výzkumu například proti cukrovce.

iZdroj obrázku: Pixabay
Správná strava je vhodná prevence

Cukrovka 2. typu

Zatímco cukrovka 1. typu je vrozená, za cukrovku 2. typu si můžeme tak trochu sami, byť i tady pochopitelně hrají svou roli genetické predispozice a dědičnost. V České republice patří cukrovka 2. typu k největším strašákům dospělé populace, trpí jí zhruba 9 % Čechů. A není divu, náš životní styl vzniku tohoto onemocnění nahrává. Mezi rizikové faktory totiž patří:

  • nadváha a obezita
  • nedostatek pohybu
  • vysoký krevní tlak
  • vysoká hladina cholesterolu

Zázrak jménem olivový olej

Jednou z nejzákladnějších surovin středomořské kuchyně je kvalitní olivový olej. Řekové, Italové a Španělé jsou schopni do krve se pohádat o tom, ze které země pochází ten nejkvalitnější, faktem však je, že ve všech zemích jižní Evropy tento olej používají prakticky denně, namísto chleba s máslem například konzumují pečivo s rajčaty a olivovým olejem. Ten je obecně pokládán za nejzdravější potravinářský olej a je příznivý i pro srdce.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Nejenom ovoce a zelenina

Ryby, ovoce a zelenina

Obyvatelé Středomoří mají také tu výhodu, že mají prakticky neustále doslova na dosah ruky čerstvé mořské ryby. Rybí maso je pro změnu pokládáno za jednu z nejdravějších potravin živočišného původu. Zdravé jsou však i mořské plody, které Jihoevropané také často konzumují. Typická středomořská strava pak spočívá v mnoha menších jídlech za den, což je vhodnější než jedno nebo dvě hlavní jídla denně. Ve Středomoří se také konzumuje více čerstvé zeleniny a sezónního ovoce než v jiných regionech vyspělého světa.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Zobrazit další články