Skutečná vitamínová bomba, je známá všude na světě, jen ne u nás doma. Na lidské zdraví působí blahodárně ve všech ohledech

Populární superpotravinou se v poslední době staly i v Česku bobule góji, které obsahují velké množství antioxidantů a vitamínů a pomáhají lidskému zdraví už tisíce let.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Bobule góji jsou známé také jako Lycium barbarum. Popularita těchto plodů stále roste. Pochází z Asie, kde ji tamní obyvatelé používají už více jak 2000 let jako léčivou bylinu a doplněk stravy. Říká se, že její účinky pomáhají v boji se stárnutím, regulují glukózu a podporují imunitní funkce, uvádí Natalie Butler, R.D., L.D. Moderní věda stále účinky góji zkoumá a některá tvrzení o přínosu pro lidské zdraví už posvětila.

1. Chrání zrak

Studie zjistily, že bobule góji snižují riziko vzniku glaukomu a předpokládá se, že chrání oči před různými nemocemi. Bobule góji obsahují mnoho antioxidantů, zejména zeaxanthin, a ty mohou zastavit poškození UV zářením, volnými radikály a oxidačním stresem. Další studie ukazují, že góji chrání před buňkami, které způsobují glaukom, jenž může vést až k úplné ztrátě zraku.

iZdroj fotografie: Pixabay

2. Chrání před rakovinou

Antioxidanty, vitamín C, zeaxanthin a karotenoidy jsou zodpovědné za boj s rakovinotvornými buňkami. Zpomalují růst nádorů, snižují zánět a pomáhají s detoxikací organismu. Výzkumy prokazují, že mohou zvýšit účinnost léčby rakoviny.

3. Posilují imunitní systém

Bobule obsahují velké množství antioxidantů, které posilují imunitní systém a významně pomáhají v léčbě zánětu. Obsahují množství vitamínu A a C, rovněž důležitých pro správné fungování imunitního systému. Také pomáhají jako prevence onemocnění, a to od nachlazení až po rakovinu.

iZdroj fotografie: Pixabay

4. Stabilizují hladinu cukru v krvi

Góji vyrovnává hladinu inzulínu a glukózy v krvi. Byly sledovány i zvýšené hladiny HDL, který je známý také jako dobrý cholesterol.

5. Podporují zdraví pokožky

Bobule obsahují beta–karoten, který je známý pro svou schopnost podporovat zdraví pokožky. Beta–karoteny jsou běžně používány v pleťových krémech ke snížení a léčbě podráždění, eliminace účinků slunce a stárnutí pleti. Stejné účinky mají i plody góji.

iZdroj fotografie: Pixabay

6. Chrání játra před poškozením

Bobuje góji byly využívány v tradiční čínské medicíně k léčbě onemocnění jater. Výzkumy naznačují, že mohou udržet zdravá játra a fungují i jako prevence poškození alkoholem.

7. Zlepšují duševní zdraví

Zázračné plody pomáhají také zlepšit náladu a kvalitu spánku. Bylo provedeno mnoho výzkumů a studií, které prokázaly jejich kladné účinky na duševní zdraví. Účastníci výzkumu hlásili zvýšení energie, schopnost soustředění, zvýšení sportovních výkonů či pocitů klidu a spokojenosti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pokud užíváte léky na ředění krve, krevní tlak nebo cukrovku, je dobré se konzumaci góji vyhnout nebo se poradit se svým lékařem. U zdravých lidí se většinou neobjevují žádné vedlejší účinky. Góji je běžně dostupná ve specializovaných obchodech, kde se prodává zdravá výživa a doplňky stravy. Ke konzumaci se skvěle hodí čerstvé i sušené bobule. Můžete je přidávat do smoothie, ovesných kaší, jogurtů, ale i do salátů, pečiva nebo do omáček a marmelád.

Zdroj: MedicasNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Zobrazit další články