Syrovátka podpoří hubnutí, sníží krevní tlak i záněty v těle

Mléčné výrobky obecně patří k velmi zdravým potravinám, které dodávají tělu základní živiny. Ještě lepší může být samotná syrovátka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Syrovátka je velmi výživná. Patří k jednomu z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, navíc je dietní. Syrovátka se dobře tráví a rychle vstřebává. Využijete ji při hubnutí i při tréninku pro růst a udržení svalů. Doktor Grant Tinsley dodává, že syrovátka kromě bílkovin obsahuje velké množství enzymů, vitamínů a minerálů, takže by byla škoda ji z jídelníčku vynechat.

1. Syrovátka snižuje krevní tlak

Mléčné výrobky samy o sobě mají pozitivní účinek na vysoký tlak. Na vliv samotné syrovátky se soustředilo zatím jen málo studií. Přesto existuje jedna studie, která zjistila snížení krevního tlaku u lidí s nadváhou při konzumaci syrovátkového proteinu. Jednalo se o malý vzorek lidí, než aby mohly být vyvozeny obecně platné závěry, přesto jsou výsledky velmi slibné.

2. Vhodná při cukrovce

Syrovátka je účinná při snižování hladiny cukru v krvi, dokáže zvyšovat hladinu inzulinu i citlivost buněk na jeho vliv. Oproti jiným bílkovinám má syrovátkový protein výraznější účinky. Syrovátka by tak mohla fungovat jako doplňková léčba při diabetu.

3. Syrovátka snižuje zánět v těle

Vysoké dávky syrovátky snižují podle vědecké studie ukazatel zánětu v těle. To by naznačovalo, že syrovátkový protein dokáže snížit probíhající zánět. Snížením chronického zánětu by tak mohla syrovátka ochránit tělo před vznikem chronických onemocnění, která vznikají právě na jeho podkladě.

Muž ukazující uzavřenou sklenici s mlékem iZdroj fotografie: Freepik

4. Syrovátka je bohatá na antioxidanty

Syrovátka posiluje antioxidační obranu těla. Snižuje oxidační stres a s ním i riziko vzniku chronických onemocnění. Antioxidanty tělo potřebuje k ochraně buněk před oxidačním stresem, jinak dochází k jejich poškození. Syrovátka se jeví jako velice dobrý zdroj.

5. Syrovátka a hubnutí

Syrovátka má nízký obsah kalorií, takže se řadí mezi dietní jídla. Navíc zasytí, takže sníží pocit hladu. Obsahuje dostatek živin a bílkovin, které pomáhají hubnout. Proto je důležitým doplňkem stravy při shazování nadbytečných kil. Kromě syrovátky existuje také jogurtová dieta, která má údajně pomáhat při hubnutí.

Jak na domácí syrovátku?

  1. Převařte 1 litr mléka.
  2. Nechte mírně vychladnout.
  3. Přidejte šťávu z jednoho citronu a promíchejte.
  4. Nechte odstát, dokud se nevysráží zelenožlutá syrovátka.
  5. Syrovátku sceďte do skleněné nádoby.

Uchovávejte v chladnu, ideálně v lednici. Navíc jste právě získali dva zdravé produkty – tvaroh a syrovátku. Denně můžete vypít až 1 litr syrovátky, nejméně však 500 ml.

Jaký je váš názor na pití syrovátky?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články