Zapomenutý lék našich babiček: Vyléčí nejen žaludek, ale i štítnou žlázu

Vlašské ořechy využijete nejen při pečení vánočního cukroví, ale také při léčbě mnoha chorob. Od střev až po štítnou žlázu. Navíc je můžete zužitkovat celé, včetně skořápek.

Tinktura z propolisu i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Vlašské ořechy jsou nejen skvělou a někdy i nezbytnou přísadou vánočního cukroví, ale také starobylým lékem. Dozrávají právě na podzim, pokud tedy budete mít tu možnost, určitě si nějaké nasbírejte. Budete-li je rovnou louskat, nevyhazujte ani skořápku, ta se vám bude hodit na výrobu skvělého a poměrně všestranného léku.

Vědecky podložené přínosy vlašských ořechů

Vlašské ořechy jsou jednou z nejzdravějších potravin na světě, na JakZdravě jsme jejich zdravotní přínosy rozebírali již několikrát. Nejznámější výhodou vlašských ořechů je to, že obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin a antioxidantů. Působí blahodárně na mozek, střeva i štítnou žlázu. Tím však jejich výhody zdaleka nekončí.

Nutriční specialistka Kathy W. Warwick, R.D tvrdí, že přínosy vlašských ořechů jsou tak široké, že mají vlastní konferenci. Vědci se již 50 let každoročně scházejí na Kalifornské univerzitě v Davisu, aby probrali nejnovější výzkumy o přínosech vlašských ořechů na lidské zdraví. Mezi ty nejzajímavější přínosy vlašáků patří:

  • Snižují hladinu cholesterolu: Výzkumy prokázaly, že pravidelná konzumace vlašských ořechů výrazně snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů.
  • Chrání spermie: Konzumace vlašských ořechů může pomáhat chránit spermie tím, že snižuje oxidační poškození jejich membrán.
  • Zlepšují funkce mozku: Studie prokázaly, že vlašské ořechy výrazně zlepšují kognitivní funkce, zmírňují příznaky Parkinsonovy choroby a pomáhají při depresích.
  • Snižují krevní tlak: Vlašské ořechy napomáhají normalizaci krevního tlaku, a to i u osob trpících hypertenzí.
  • Snižují riziko diabetu 2. typu: Několik studií potvrdilo pozitivní vliv vlašských ořechů na hladinu krevního cukru.
  • Pomáhají s hubnutím: Vlašské ořechy snižují chuť k jídlu, takže vám mohou pomoci zhubnout.
  • Mohou snižovat riziko rakoviny: Podle předběžných studií mohou polyfenoly, které jsou obsažené ve vlašských ořeších snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny, konkrétně prsu, prostaty a tlustého střeva.
  • Podporují zdravý střevní mikrobiom: Vlašské ořechy vyživují prospěšné bakterie ve střevech.
  • Mají protizánětlivé účinky: Polyfenoly (konkrétně ellagitannin), ALA, omega-3, hořčík a aminokyselina arginin ve vlašských ořeších aktivně přispívají ke snížení zánětů v těle. 
skořápky vlašských ořechů iZdroj fotografie: Pixabay
Lékem může být samotná skořápka

Jak vlašské ořechy využít

Kromě samotné konzumace vlašských ořechů, jejich využívání do pokrmů, cukroví, koláčů či smoothies je můžete použít i k domácí léčbě. K té můžete využít i listy, jak jsme vás ostatně na JakZdravě již informovali. Vzhledem k tomu, že ořechy obsahují obrovské množství antioxidantů, které zpomalují stárnutí, doporučují odborníci na ajurvedu z webu Mekosha používat kosmetiku s obsahem extraktu z vlašských ořechů. Další možností je využití skořápek, ze kterých si můžete vyrobit tinkturu.

„Jezte vlašské ořechy pětkrát týdně a prodloužíte si život,“ tvrdí nová studie

Tinktura ze skořápek

Na  přípravu tinktury budete potřebovat jen skořápy a alkohol. Skořápky vložte do uzavíratelné sklenice a zalijte je kvalitním alkoholem. Sklenici důkladně uzavřete a protřepejte a uložte na tmavé místo. 

Nechte louhovat 4 dny a každý den obsah sklenice protřepejte. Následně sceďte přes plátno či gázu a nechte ještě 3 dny odstát. Poté přeceďte do tmavé skleničky (ideálně s kapátkem) a uchovávejte v lednici. Užívejte 5 kapek (zředěných ve sklenici vody) 3x denně.

Jak netradičně využíváte vlašské ořechy vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články