Naléhavé: Kdo má doma toto maso, nesmí ho konzumovat. Obsahuje nebezpečnou salmonelu

Pokud máte doma maso od tohoto výrobce, raději ho rychle vyhoďte do koše. Inspektoři odhalili, že obsahovalo bakterie salmonely.

Kuřecí prsní řízky v syrovém stavu na bílém talíři i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Na pultech obchodů se čas od času objeví potraviny, které nejsou vhodné ke konzumaci a mohou vážně poškodit vaše zdraví. To je také důvod, proč musí Státní zemědělská a potravinářská inspekce neustále provádět kontroly, během kterých vadné produkty odhaluje. Naposledy se inspektoři zastavili nad oblíbeným druhem kuřecího masa v obchodním řetězci Albert ve Velkém Týnci. Bohužel obsahoval salmonelu. 

V oblíbeném obchodě se objevilo nezdravé maso 

Když inspektoři prováděli v Albertu běžnou kontrolu, všimli si produktu zvaného „Kuřecí hřbety na polévku“ s šarží L 422454033. Přestože maso nemělo prošlou dobu trvanlivosti, jeho povrch nevypadal nejlépe a byl na něm přítomen sliz. To byl také důvod, proč jej nechali projít laboratorním vyšetřením. Během toho bohužel vyšlo najevo, že obsahuje patogenní bakterie salmonely, které mohou způsobit onemocnění zvané salmonelóza.

Nakrájené syrové kuřecí maso na kostičky na dřevěném prkénku s nožem v kuchyni iZdroj fotografie: Pixabay
Kuřecí maso v Albertu obsahovalo nebezpečné bakterie salmonely

Pokud tedy máte tento produkt doma, raději ho rychle vyhoďte do koše nebo vraťte do obchodu. Ti, kteří maso již snědli, by měli dle webu PotravinyNaPranyri o této skutečnosti informovat svého praktického lékaře – a poté, co na sobě začnou pociťovat příznaky onemocnění, raději co nejrychleji zavítat do nejbližší nemocnice. Může se objevit nevolnost, horečka, zvracení, průjem, silné bolesti žaludku a také migrény a mdloby. 

Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Buďte obezřetní, nesprávné skladování vás může vážně ohrozit na životě

S masem nezapomínejte správně zacházet 

Před nebezpečnou salmonelou se můžete ochránit také správnou přípravou masa. Bakterie totiž nesnesou příliš velké teplo, a proto kuře vždy dobře propečte, aby došlo k jejich zneškodnění. Nezbytné je i správné zacházení s produktem a nikdy byste ho neměli nechávat pod tekoucí vodou. Pak by se bakterie akorát rozletěli do celé vaší domácnosti. Na webu JakZdravě jsme také psali o dalších příznacích obávané salmonely

Jaké máte zkušenosti se salmonelou vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články