Ovoce a zelenina obsahují látky, které mají přínos pro lidské zdraví. Ibiškovec jedlý, neboli okra je svým složením skvělá prevence různých onemocnění a pomáhá i při hubnutí.
Ibiškovec jedlý, známý také jako okra, je kvetoucí rostlina s jedlými semennými lusky. Roste hlavně v teplém tropickém podnebí, jako je například Afrika a jižní Asie. Lusky jsou dostupné ve dvou barvách, červené a zelené. Ty červené se vařením změní na zelené. Chuť u obou barev je stejná. Vzhledem ke slizké konzistenci je pro mnoho lidí neatraktivní. I když to není často vyhledávané ovoce, je ibiškovec plný vitamínů a minerálů, které jsou zdraví prospěšné.
Bohatý na potřebné živiny
Ibiškovec je výborným zdrojem vitamínu C a K. Vitamín C přispívá ke správné funkci imunitního systému a vitamín K hraje důležitou roli při srážení krve. Obsahuje velmi málo kalorií a sacharidů, a proto je velmi oblíbenou potravinou při hubnutí. Na rozdíl od většiny ovoce a zeleniny obsahuje také bílkoviny. Za zmínku stojí i vysoký obsah vlákniny.
Ibiškovec jedlý a bílkoviny
Bílkoviny obsažené v okře mají významný vliv na tělo při redukci hmotnosti. Látky v rostlině také zlepšují strukturu kostí a svalové hmoty a pomáhají při kontrole hladiny cukru v krvi, což ocení zejména diabetici.
Snižuje riziko srdečních onemocnění
S vysokým cholesterolem se zvyšuje i riziko srdečních onemocnění. Okra díky své konzistenci je schopná na sebe cholesterol navázat, a tak se vylučuje z těla stolicí a neabsorbuje se do těla. Byla provedena studie, při které se porovnávaly zánětlivé markery zúčastněných. Ti, kteří konzumovali stravu bohatou na polyfenoly, měli nižší hladiny zánětlivých markerů, které mají jistou spojitost se vznikem srdečních onemocnění.
Vysoký obsah antioxidantů
Antioxidanty jsou pro tělo velmi důležité. Pomáhají tělu v boji s volnými radikály. Hlavními antioxidanty v ibiškovci jsou polyfenoly včetně flavonoidů a isoquercetinu, a také vitamíny A a C. Polyfenoly zlepšují zdraví srdce a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a vzniku krevních sraženin. Dále také chrání mozek před zánětem a stárnutím, a rovněž zlepšují paměť.
Prevence rakoviny
Ibiškovec obsahuje lektiny, které v těle plní mnoho významných funkcí. V případě rakoviny dokáží tlumit růst nových nádorových buněk. Vědci zkoumali růst rakoviny prsu ve zkumavce a zjistili, že lektin obsažený v ibiškovci může zabránit růstu buněk až o 63 %.
Snižuje hladinu cukru v krvi
Udržovat správnou hladinu cukru v krvi je důležité nejen pro diabetiky. Trvale vysoká hladina cukru může způsobit cukrovku zejména 2. typu. Vědci zjistili, že konzumace ibiškovce sníží absorbování cukru do těla a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Ovšem není vhodné ho konzumovat společně s léky na cukrovku.
Prospěšné i pro těhotné ženy
Okra obsahuje vitamín B9, který je velmi důležitý zejména pro těhotné ženy. Pomáhá snížit riziko deformace neurální trubice, a předcházet tak poškození mozku a páteře plodu. Těhotným ženám se doporučuje doplňovat alespoň 400 mg pravidelně každý den.
Jednoduché přidání do stravy
Při nákupu vybírejte hladké a jemné lusky bez hnědých skvrn. Před zpracováním je můžete uchovávat v lednici po dobu až 4 dnů. Použít se dá v omáčkách a polévkách. Jestliže se chcete vyhnout slizké konzistenci okry, je nutné ji správně tepelně upravit, například uvařením při vysoké teplotě, pečením v troubě nebo grilováním. Vyzkoušeli jste už někdy ibiškovec jedlý?