Skořice napomáhá při léčbě cukrovky a dokáže zatočit i s celulitidou: Několik důvodů, proč je to pomocník číslo 1

Skořici běžně používáte v kuchyni. Jistě jste ale netušili, jaké blahodárné účinky může její konzumace mít na vaše zdraví. Od nynějška už na ni určitě nezapomenete.

i Zdroj fotografie: Uživatel NanaYawBotar / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Skořici používali naši předkové už před mnoha a mnoha lety. Staří Egypťané z ní vyráběli balzámy, používala se také jako kadidlo a byla známá jako afrodiziakum. Skořice má řadu pozitivních účinků na zdraví a pomáhá nám i dnes. Dietetička Amy Richter souhlasí s tím, že skořice je pro zdraví zázračnou potravinou. Je nabitá antioxidanty, takže podporuje imunitu a zároveň zpomaluje stárnutí. A to není zdaleka vše, co umí.

Skořice by mohla pomáhat při léčbě cukrovky

Skořice má úžasné účinky při metabolismu cukrů. Ovlivňuje jejich hladinu v krvi více způsoby současně, takže dokáže proces vstřebávání cukru mnohonásobně zlepšit. Také udržuje hladinu cukru v krvi bez výkyvů a zvyšuje účinnost inzulínu a antioxidantů. Existuje studie, která zkoumala, zda by skořice mohla pomoci při léčbě cukrovky 2. typu. Došla dokonce k závěru, že skořice skutečně pacientům pomáhala. Největší efekt měla u pacientů s vyšším BMI.

Při žaludečních potížích sáhněte po skořici

Využití skořice při poruchách trávení sahá daleko do historie. Skořice totiž působí proti nevolnosti, snižuje nadýmání a střevní křeče. Při žaludečních potížích vám přinese kýženou úlevu. Můžete ji využít jako podpůrnou léčbu při infekcích zažívacího traktu, stejně tak vám pomůže při onemocnění dýchacích cest. Rozhodně neuděláte chybu, když si ji při nachlazení a rýmě přidáte do čaje.

Skořice zpomaluje stárnutí

Skořice obsahuje fenoly, které chrání buňky a tkáně před poškozením a zpomalují proces stárnutí. Snižuje záněty a poškození tkání, které způsobila vysoká hladina cukru v krvi. Touto péčí o cévní systém pomáhá také zabránit vzniku srdečních onemocnění.

Káva s přidanou skořicí v bílém hrnku na bílém podšálku dekorativně ozdobená tyčinkami skořice, kávovými zrny a badyánem iZdroj fotografie: Pixabay

Skořice v kosmetice

Do kosmetiky se skořice přidává jednak pro své nezaměnitelné aroma, dále pak pro uvolnění napětí a povzbuzující účinky. Toho lze docílit hlavně pomocí masážních olejů. Dejte si ale při jeho použití pozor. Nedávejte si do 10 ml základového oleje více než 1-2 kapky skořicového – ve větších dávkách štípe a působí jako žíravina. A proti čemu vám pomůže? Kromě uvolnění a načerpání energie také pomáhá proti celulitidě.

Jak využít účinky skořice?

Jako aromatický olej pročistí vzduch od škodlivin a navodí jedinečnou, téměř vánoční atmosféru. Dále ji využijete pro dochucování nápojů a jídla. Hodí se do cereálií, koláčů, smoothies, ovocných šťáv, do čaje nebo kakaa, kávy, horké čokolády nebo krupicové kaše. Jestli si chcete pořádně pochutnat na syrovém ovoci, posypete si ho trochou skořice.

Do kterých jídel a nápojů si přidáváte skořici vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články