V českých obchodech se objevila bakterie, která napadá lidské tělo. Možná se nachází v jedné z vašich potravin

Pokud máte v oblibě tuto potravinu, raději se vždy ujistěte, že neobsahuje plíseň. Hygienická kontrola varuje před potenciálním nebezpečím.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Není tomu tak dávno, co Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila, že se na českém trhu vyskytují nebezpečná vajíčka a kuřecí maso s obsahem salmonely. Bohužel to však tímto neskončilo a během října byla zjištěna další šokující informace – v ohrožení mohou být také některé oblíbené sýry. Jednalo se zejména o specifický druh, který neměl prošlé datum použitelnosti, a přesto se na něm vyskytovala plíseň představující potenciální hrozbu pro lidské zdraví. Ještě než si jej zakoupíte, vždy se proto raději ujistěte. 

Nebezpečná plíseň na oblíbené potravině 

Sýry patří mezi nedílnou součást každého obchodového řetězce v České republice. Bohužel však u některých z nich byla zjištěna přítomnost plísně, a to přesto, že neměl prošlé datum spotřeby. Jednalo se zejména o oblíbený Cheddar, od značky Boni – inspekce si při kontrole všimla, že se pod neporušeným obalem na povrchu potraviny vyskytovala plíseň, která byla viditelná pouhým okem. Otázky však vyvolalo především to, že sýr měl být stále čerstvý a chyběl mu zhruba ještě měsíc do konce použitelnosti. 

Taková potravina se však nepovažuje za použitelnou a při konzumaci by mohla způsobit značné zdravotní potíže, včetně bolesti břicha, žaludku nebo v krajních případech také samotnou otravu organismu. Inspekce proto varuje, aby zákazníci obchodů vždy kontrolovali své produkty, a pokud si všimnou, že se na nich vyskytuje plíseň nebo jakékoliv další viditelné zvláštnosti, tak je nahlásili vedení obchodového řetězce. Jedná se totiž o nebezpečné kusy, které mohou mít závažné dopady na organismus každého zákazníka. 

Sýry na stole iZdroj: Freepik
Cheddar z obchodu obsahoval plíseň

Nevyhovující teploty při skladování 

Podle inspekce mohlo za výskyt plísně především vystavení potraviny nevyhovujícím teplotám při skladování, což následně vedlo ke vzniku plísňových mikroorganismů a jejich šíření pod uzavřeným obalem. Potravina navíc neměla prošlé datum použitelnosti, což vyvolalo obavy i u dalších podobných výrobků, ovšem naštěstí se doposud jednalo o ojedinělou záležitost. Obal produktu přitom tvořila PP folie a datum spotřeby mělo být do 15. 10. 2023 – vzorek byl přitom odebrán již koncem srpna totožného roku v Penny marketu.

plesnivá rajčata

Co se může stát, když člověk omylem pozře plíseň. U některých potravin je to neškodné, jindy je to přímé nebezpečí

Zdravotní přínosy cheddaru 

Sýr cheddar je oblíbenou potravinou mnoha Čechů a jak uvádí lékařka Christine Mikstas, jeho konzumace je spojována s některými zdravotními přínosy, ale také potenciálními riziky. Potravina zejména podporuje pevnost kostí, neboť je dobrým zdrojem vápníku – jedné z nejdůležitějších živin pro jejich podporu. Stejně tak je vyšší příjem této složky spojován s nižší pravděpodobností vzniku osteoporózy, zlomenin a vykloubenin. Mimo jiné cheddar obsahuje také vitamín K, který hraje taktéž cennou roli pro zdraví kostí a pomáhá:

  • chránit tělo před vznikem krevních sraženin
  • podporuje zdraví srdce
  • zabraňuje kornatění cév
  • podílí se na procesu srážení krve

Dalším zajímavým přínosem cheddaru je podpora zdraví zubů. Důvod je především takový, že obsahuje sloučeniny, které díky zvýšení hladiny pH v ústech výrazně snižují riziko vzniku kazů, které mohou mít závažný dopad na lidské zdraví. O tom, jak se před tímto problémem můžete ochránit a ušetřit tak statisíce za zubaře, jsme se nedávno na webu JakZdravě zmiňovali. Zejména je důležité snížit spotřebu kávy a zaměřit se také na používání zubní nitě. 

Jak často jíte cheddar vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články