Devět věcí, které se stanou s vaším tělem, když začnete jíst dvě vajíčka denně. Výživný zázrak přírody k nezaplacení

Vajíčka jsou důležitou součástí jídelníčku a obsahují mnoho prospěšných látek. Jejich konzumace může být prevencí vzniku rakoviny, ale také posílí vaši paměť.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Konzumace vajec každý den může mít velký přínos pro lidské zdraví. Ovšem nedoporučuje se překračovat dávku 2–3 vajíčka denně. Dlouho jejich účinky byly zpochybňovány a tradovala se fáma, že vajíčka zvyšují cholesterol, ale látky obsažené ve vajíčku jsou opravdu zdraví prospěšné.

Mozek pod ochranou cholinu

Fosfolipidy zajišťují normální funkci mozkových buněk, které se skládají z cholinu. Ten je nejdůležitějším stavebním materiálem mozku. Pokud budete jíst 2 vajíčka denně, do těla dostanete dostatek cholinu pro jeho správnou funkci. Nedostatek může vést dokonce ke ztrátě paměti.

iZdroj fotografie: Pixabay

Dobrý zrak díky luteinu

Výzkum ukázal, že vajíčka jsou bohatá na lutein. Ten je zodpovědný za dobrý a bystrý zrak. Jeho nedostatek vede k destruktivním změnám v očních tkáních a nenávratně zhoršuje zrak. Vyhněte se pomocí vajíček problémům s brýlemi nebo kontaktními čočkami.

Vitamín D pro správné vstřebávání vápníku

Dříve malé děti dostávaly lžičku rybího tuku na doplnění vitamínu D. Vy ovšem nemusíte jíst rybí tuk, abyste ho doplnili, stačí když budete konzumovat vajíčka. Vitamín D pomáhá vstřebávat vápník a vaše kosti a zuby budou silnější a pevnější.

Lepší redukce váhy

Chcete zhubnout dvakrát rychleji? Pokud ano, zařaďte do svého jídelníčku nízkokalorickou stravu v kombinaci s vajíčky. Ty vás na dlouhou dobu zasytí a zbaví pocitu hladu. Díky tomu budete jíst méně a rychleji budete ztrácet na váze.

iZdroj fotografie: Pixabay

Vitamíny ze skupiny B pro zdravé vlasy, pokožku a játra

Fosfolipidy, které jsou obsažené ve vajíčkách, pomáhají detoxikovat vaše játra. Vitamín B a obsažené bílkoviny posilují vlasy a pokožku. Budete vypadat svěže, a starosti s lámavostí vlasů už půjdou také stranou.

Menší riziko kardiovaskulárních onemocněním

Dříve se tvrdilo, že vajíčka zvyšují cholesterol, ale výzkumy dokázaly, že tento typ cholesterolu není škodlivý pro vaše zdraví. Navíc vajíčka obsahují omega–3 masné kyseliny, které snižují riziko onemocnění kardiovaskulárního systému.

Látky prospěšné při plánování potomka

Vitamíny, které obsahují vajíčka, například vitamín B9, je ideální doplněk při plánování potomka. Vitamíny ze skupiny B se podílejí na tvorbě a funkci pohlavních orgánů. Vitamín B9, neboli kyselina listová, má velký vliv na tvorbu červených krvinek a nervový systém, a tak se sníží pravděpodobnost mentálních poruch u miminka.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zmenšuje riziko rakoviny

Výzkum dokázal, že u žen, které konzumovaly vajíčka denně, se snížilo riziko rakoviny prsu o 18 %. Cholin obsažený ve vajíčku nechrání jenom váš mozek, ale je také skvělou prevencí rakoviny, protože snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění.

Zpomaluje proces stárnutí

Pokud chcete vypadat mladě po dlouhá léta, konzumujte pravidelně vajíčka. Nizozemští vědci zjistili, že konzumací vajíček u 87 % žen ve věku 35–40 let zmizely skvrny na kůži a pleť se vyhladila. I u mužů byly zaznamenány změny, zejména u vrásek kolem očí.

Zdroj: Brightside

Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Zobrazit další články