Rohovník obecný je velmi zdravá rostlina, která nabízí řadu užitečných benefitů pro lidské tělo. Lze jej konzumovat bez přípravy a skladovat po dlouhé měsíce.
Plody rohovníku obecného jsou velmi účinnou potravinou, která disponuje řadou zdravotních benefitů, a to od protirakovinných vlastností až po bohatý obsah vápníku. Právě díky tomu se podle lékařky Natalie Butler skvěle osvědčil při snižování nezdravého cholesterolu v krvi a dokonce také léčbě průjmu. Kromě toho pak také obsahuje řadu silných antioxidantů, které obecně prospívají zdraví a podporují obranyschopnost imunitního systému. To vše za cenu lahodné chuti připomínající čokoládu a několika desítek korun.
Rohovník obecný a lidské zdraví
Rohovník obecný je úžasná potravina obsahující mnohem více vápníku než mléčné výrobky a může vám pomoci osladit dietu, neboť obsahuje velmi málo tuku. Kromě toho nevyžaduje žádné zvláštní podmínky pro skladování, můžete jej jíst bez jakékoliv namáhavé přípravy a obecně velmi prospívá lidskému zdraví – někteří lidé mu dokonce díky lahodné chuti přezívají „zdravá čokoláda“. Obzvláště účinná jsou především semena plodů, protože obsahují nejvíce antioxidantů, živin a stopových prvků, včetně vlákniny, polyfenolů a tříslovin.
Díky všem těmto živinám chrání rohovník obecný tělesné buňky a zabraňuje vzniku rakovinných buněk, které by mohly vést k rozvoji nádoru. V medicíně si tato rostlina však získala oblibu především díky obsahu vápníku – ve skutečnosti obsahuje až 350 miligramů tohoto minerálu na 100 gramů své váhy (většina mléčných výrobků oproti tomu obsahuje pouze třetinu). Vápník získávaný z pasterizovaného kravského mléka se navíc v lidském těle velmi špatně vstřebává, a proto je rohovník mnohem zdravější a pohodlnější volbou.
Vysoký podíl účinných látek
Rohovník obecný na rozdíl od čokolády z kakaových bobů neobsahuje kyselinu šťavelovou, která snižuje schopnost těla asimilovat vápník – a přestože jsou jeho semínka velmi sladká, obsahují o 60 % méně kalorií než běžná čokoláda. Je ovšem důležité zmínit, že obsahují také vysoký podíl cukrů, zhruba 50 %, ale 30 % z nich tvoří glukóza. Dále pak může tato chutná potravina nabídnout vitamíny skupiny B a betakaroten, ale také minerální látky včetně draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu a stopové prvky, jako je železo, mangan, měď, chrom a nikl.
Prospět vašemu tělu mohou také jeho třísloviny, včetně ligninu, což jsou vláknité látky, které působí proti špatnému cholesterolu a mají pozitivní účinky na hladinu glukózy v krvi – díky tomu se mimo jiné často používají pro léčbu obezity a zmírnění příznaků cukrovky. Stejně tak stojí za zmínku i obsažená vláknina, která napomáhá správné funkci střev, zklidňuje žaludek a prospívá hubnutí. Naproti tomu rohovník neobsahuje žádný lepek ani kofein a má velmi nízký glykemický index, takže je vhodný pro lidi s diabetem.
Další léčivé vlastnosti rohovníku
Mezi nejzajímavější zdravotní přínosy rohovníku patří především léčba a zmírnění kašle a nachlazení (proto je také obsažen v mnoha sirupech a jiných léčivých prostředcích), průjmu a dokonce také stresu, úzkosti a deprese. Je také velmi vhodný při dietě, protože obsahuje velmi málo tuku a řadu užitečných živin, a navíc pomáhá zvyšovat libido i počet spermií. Zakoupit jej můžete buď jako prášek nebo ve formě sirupů, extraktů a dietních tabletek – konzumovat jej však můžete i čerstvý nebo sušený.