Grilovací sezóna je v plném proudu, ale tepelná úprava potravin na ohni nemusí být nejlepší volbou. Některé látky vznikající právě grilováním mají neblahé vedlejší účinky.
K letním teplým dnům jednoznačně patří grilování. Grilované potraviny ale můžou mít některé nežádoucí vedlejší účinky, na rozdíl od klasického vaření, pečení nebo smažení. Je jedno, jestli grilujte na plynu nebo na dřevěném uhlí, tento způsob tepelné úpravy není pro zdraví úplně ideální.
Grilované maso může zhoršit zdravotní potíže
Konzumace grilovaných potravin může podporovat oxidaci a zánět v těle, a tím pádem zhoršovat stávající zdravotní problémy. Zejména se jedná o cukrovku 2. typu nebo Alzheimerovu chorobu. Grilované potraviny mohou přispět i k procesu stárnutí. Smažení masa ve vysoké teplotě a na suchém teple zanechává na mase stopy grilu, které obsahují škodlivé látky.
Zvyšuje riziko rakoviny
Grilování způsobí nárůst benzo(a)pyrenu, o němž je známo, že je rakovinotvorný. Vzniká v důsledku neúplného spalování látek obsahujících uhlík, jako je například tuk z masa, některé látky ze zeleniny a použitý zdroj tepla. Proto velmi záleží na tom, na čem se rozhodnete grilovat a na době tepelné úpravy potravin.
Způsobuje horší alergickou reakci
Grilované potraviny mohou zvýšit hladinu histaminu, který je příčinou alergických reakcí u citlivých lidí. Není sice přesně známo, jak k produkci histaminu dochází, ale pravděpodobně odpařování kapalin v potravinách způsobuje jeho vyšší koncentraci.
Ovšem riziko rakoviny může i snížit
Grilovaná zelenina je chutná a zdravá. Konzumací ovoce a zeleniny dopřejete tělu správný přísun antioxidantů, které pomáhají v boji s volnými radikály. Nejlepší volbou je syrová zelenina jako příloha, například zeleninový salát z okurek, rajčat a ledového salátu.
Přibývání na váze
Grilování je sice skvělý způsob, jak zmenšit obsah tuku v potravinách, zejména v mase. Ale sladké omáčky a přílohy mohou naopak zvýšit kalorický příjem. Při výběru grilovací omáčky hledejte ve složení přidané cukry, například sacharózu, dextrózu a fruktózu. V některých omáčkách může být přidán med, javorový sirup nebo melasa.
Zvolte proto zdravější omáčky ze zakysané smetany nebo jogurtu a maso nakládejte pouze do koření. Nejčastěji se používá kmín, červená paprika a oregano. Využít můžete i různé bylinky.
Příjem živin a rostlinné stravy
Grilování může mít i své výhody. Při tepelné úpravě zeleniny se rozkládá celulóza, tělo poté lépe stráví některé živiny a antioxidanty, jako je lykopen, lutein nebo betakaroten. Na grilu se často objevuje i zelenina nebo rostlinné burgery z fazolí, hrachu a jiných luštěnin. Příjem rostlinné stravy je pro tělo velmi prospěšný, jelikož může snížit riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, a také cukrovky.