Už žádná únava a zácpa, s takovými problémy si umí poradit obyčejná surovina za 10 Kč

Kefír je pohlazení pro celé tělo. Pomáhá s trávením, ale má vliv i na další oblasti vašeho zdraví. Jestli jste ho dodnes nepili, měli byste začít. Podívejte se, jaké má účinky.

Žena držící hrnek s kefírovým mlékem i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Kefír pomáhá lidem zlepšovat problémy s trávením a zároveň posilovat imunitu. Však ne nadarmo se říká, že imunita a zdravá střeva spolu úzce souvisí. Kefír je plný živin, má mírně kyselou chuť a je mimořádně zdravý. Vyrábí se z fermentovaného mléka za pomoci kefírové houby. Objevte jeho účinky co nejdříve, skutečně stojí za to.

Co obsahuje kefír?

Jak uvádí web Healtlhine, kefír obsahuje vitamíny A, vitamíny z řady B a vitamín K. Najdete v něm kyselinu listovou a minerály, jako jsou jód, hořčík, železo a vápník. Jeho největší přínos tkví pravděpodobně v obsahu přírodních probiotik, která přispívají ke zdravé střevní mikroflóře a tím ke správnému trávení. Správné složení střevních bakterií příznivě ovlivňuje také imunitu a stav pokožky.

Lepší než samotné mléko

Kefír patří mezi mléčné výrobky, ale obsahuje navíc bakterie mléčného kvašení, kvasinky, aminokyseliny a bakterie kyseliny octové. Neobsahuje laktózu, jak připomíná WebMD. Pokud máte problém s trávením mléka, s kefírem problém mít nebudete a doplníte z něj například vápník, který je obsažen převážně v mléčných výrobcích.

Mléko, tvaroh a kefír iZdroj fotografie: Freepik
Mléčné výrobky patří do zdravé stravy. Kefír je jejich králem.

Kefír a jeho účinky na zdraví

Kefír zpomaluje proces stárnutí kůže, pomáhá proti únavě a reguluje krevní tlak. Má příznivý vliv na nervový systém, zmírňuje stres a zlepšuje spánek. Obsahuje zdravé tuky a žádný cukr, takže ho můžete pít při dietách. O jedné dietě spojené s kefírem jsme na JakZdravě již psali.

Kefírový nápoj posílí zdraví a zároveň díky jeho konzumaci začnou mizet přebytečná kila. Dosáhněte své vysněné postavy

Jak často pít kefír

Ani s pitím kefíru se to nemá přehánět. Pijte maximálně 4 hrnky denně, více bakterií by udělalo ve střevní mikroflóře zmatek. Je potřeba určitá rovnováha, to znamená že málo i hodně prospěšných bakterií ve střevech škodí. Ideální jsou dva šálky kefíru denně s přihlédnutím k vaší hmotnosti a složení stravy. Na co se připravit, než zařadíte kefír do jídelníčku, popisovala naše redakce dříve.

Jak často pijete kefír vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Autor článku

Dita Polívková

Zobrazit další články