Kefír je pohlazení pro celé tělo. Pomáhá s trávením, ale má vliv i na další oblasti vašeho zdraví. Jestli jste ho dodnes nepili, měli byste začít. Podívejte se, jaké má účinky.
Kefír pomáhá lidem zlepšovat problémy s trávením a zároveň posilovat imunitu. Však ne nadarmo se říká, že imunita a zdravá střeva spolu úzce souvisí. Kefír je plný živin, má mírně kyselou chuť a je mimořádně zdravý. Vyrábí se z fermentovaného mléka za pomoci kefírové houby. Objevte jeho účinky co nejdříve, skutečně stojí za to.
Co obsahuje kefír?
Jak uvádí web Healtlhine, kefír obsahuje vitamíny A, vitamíny z řady B a vitamín K. Najdete v něm kyselinu listovou a minerály, jako jsou jód, hořčík, železo a vápník. Jeho největší přínos tkví pravděpodobně v obsahu přírodních probiotik, která přispívají ke zdravé střevní mikroflóře a tím ke správnému trávení. Správné složení střevních bakterií příznivě ovlivňuje také imunitu a stav pokožky.
Lepší než samotné mléko
Kefír patří mezi mléčné výrobky, ale obsahuje navíc bakterie mléčného kvašení, kvasinky, aminokyseliny a bakterie kyseliny octové. Neobsahuje laktózu, jak připomíná WebMD. Pokud máte problém s trávením mléka, s kefírem problém mít nebudete a doplníte z něj například vápník, který je obsažen převážně v mléčných výrobcích.
Kefír a jeho účinky na zdraví
Kefír zpomaluje proces stárnutí kůže, pomáhá proti únavě a reguluje krevní tlak. Má příznivý vliv na nervový systém, zmírňuje stres a zlepšuje spánek. Obsahuje zdravé tuky a žádný cukr, takže ho můžete pít při dietách. O jedné dietě spojené s kefírem jsme na JakZdravě již psali.
Jak často pít kefír
Ani s pitím kefíru se to nemá přehánět. Pijte maximálně 4 hrnky denně, více bakterií by udělalo ve střevní mikroflóře zmatek. Je potřeba určitá rovnováha, to znamená že málo i hodně prospěšných bakterií ve střevech škodí. Ideální jsou dva šálky kefíru denně s přihlédnutím k vaší hmotnosti a složení stravy. Na co se připravit, než zařadíte kefír do jídelníčku, popisovala naše redakce dříve.