Abyste vyčistili své zanesené cévy, měli byste se zamyslet nad svým jídelníčkem a životním stylem. Začněte konzumovat navržené potraviny, které dokáží cévy vyčistit.
Začněte pečovat o své cévy a zajistěte si zdravý kardiovaskulární systém. Cévy můžete udržovat v perfektním stavu pomocí několika jednoduchých tipů. Začněte žít zdravěji, vyhýbejte se určitým potravinám, omezte alkohol a kouření a zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které přirozeně uvolňují tepny.
Avokádo snižuje cholesterol
Z toho, co běžně konzumujete, vyřaďte tatarku, majonézu a jiné nezdravé tuky. Kupte si v obchodě avokádo a vyzkoušejte ho. Můžete si z něj totiž udělat i domácí pomazánku a jistou náhradu tatarské omáčky. Ze studií vyplynulo, že každodenní konzumace avokáda vede ke zlepšení hladiny cholesterolu v krvi. Díky tomu budete mít nižší LDL („špatný“) a vyšší HDL. HDL je ten „dobrý“ cholesterol, který vám pomáhá udržovat tepny bez překážek.
Chřest přirozeně čistí tepny
Tato potravina nebývá nejlevnější, ale má zázračné účinky. Mezi ty patří i přirozené očišťování tepen. Chřest je vhodný i pro lidi s vyšším tlakem, protože ho dokáže snižovat. Dále zabraňuje vzniku krevních sraženin, které mohou být i životu nebezpečné. Chřest je navíc plný pro zdraví nezbytné vlákniny a obsahuje minerály a mnoho dalších vitamínů (například K, B1, B2, C a E).
Brokolice chrání tepny
Z této zeleniny lze vytvořit mnoho chutných receptů. Někteří lidé nebudou souhlasit, protože ji nemají rádi. Ten, kdo má brokolici rád, si na ní ale pochutná vždy. Je bohatá na vitamín K, který pomáhá chránit tepny před poškozením. Zároveň je plná vlákniny. Když budete jíst pravidelně vlákninu, budete si tak snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu.
Kurkuma působí protizánětlivě
Nejčastěji ji využijete v kuchyni jako koření. Je nejen chutná, ale hlavně působí velmi pozitivně na lidské zdraví. Toto koření je silným protizánětlivým prostředkem. Snižuje v těle zánět, který bývá nejčastější příčinou kornatění tepen. Přidejte kurkumu do svého jídelníčku a vyhněte se tak poškození tepen i cév. Dále tímto krokem minimalizujete pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny.
Skořice je plná antioxidantů
Nemusíte ji používat pouze na Vánoce. Skořici lze směle využívat celoročně, například ke slazení ovesné kaše nebo jiných pokrmů. Krásně voní a dokáže snížit hladinu cholesterolu. Zároveň čistí zubní plak a zabraňuje jeho dalšímu hromadění. Antioxidanty, jež najdete ve skořici, zlepšují kardiovaskulární zdraví tím, že chrání krev před oxidací. Přidávat ji můžete i do kávy, na toasty nebo na jiné jídlo.
Zelený čaj zabraňuje vstřebávání cholesterolu
Dopřejte si dvakrát denně šálek zeleného čaje a užívejte si jeho výhod pro vaše zdraví. Obsahuje velké množství katechinů, jež brání ve vstřebávání cholesterolu během trávení. Pijte jeden až dva šálky denně a srovnejte si hladinu cholesterolu. Tímto krokem zároveň zabráníte ucpávání tepen. Zelený čaj je vhodný i pro lidi, kteří se snaží shodit pár kilo. Povzbuzuje totiž metabolismus přirozenou cestou a podporuje zdravý kardiovaskulární systém.
Brusinky snižují riziko srdečního onemocnění
V tomto případě se nemluví o brusinkách, které se dávají na svíčkovou. Dopřejte si například sušené brusinky, které zakoupíte téměř v každém obchodě. Je to potravina bohatá na antioxidanty. Brusinky umí snížit hladinu LDL a zvýšit hladinu HDL. Konzumujte je pravidelně nebo se podívejte po čisté brusinkové šťávě. Brusinky mohou pomoci snížit riziko vzniku srdečních onemocnění až o 40 %.