Červená řepa je velmi zdravá potravina, která nabízí mnoho prospěšných benefitů pro člověka. Stačí si z ní připravit správný nápoj a změnu záhy pocítíte.
Červená řepa se může chlubit mnoha zdraví prospěšnými vlastnostmi, jako je zejména její schopnost udržet krevní tlak pod kontrolou a každodenní hladinu energie ve správných hodnotách. Pokud z ní chcete vytěžit co nejvíce i vy, můžete na to jít, podle lékařky Sade Meeks, dvěma způsoby. Buď jí začnete přidávat do svých jídel (například salátů) nebo si z ní připravíte domácí léčivý nápoj a ten budete pravidelně popíjet. Jedná se navíc o velmi levnou potravinu, kterou lze sehnat téměř v každém obchodě s potravinami.
1) Reguluje krevní tlak
Mezi nejznámější přínosy červené řepy patří její schopnost snižovat zvýšenou hladinu krevního tlaku, která je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění, jako je srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. To se děje především díky obsahu dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý, což je molekula rozšiřující cévy. Stejně tak je tato kořenová zelenina skvělým zdrojem kyseliny listové, která má taktéž pozitivní vliv na krevní tlak a celkovou funkci krevního oběhu.
2) Pomůže vám zlepšit sportovní výkon
Dusičnany, které červená řepa obsahuje, jsou také skvělý pomocník zlepšující sportovní výkon a hladinu energie během dne. Důvodem je především skutečnost, že jejich zvýšený příjem pozitivně ovlivňuje účinnost mitochondrií, které jsou zodpovědné za produkci energie v buňkách a oddalují únavu a vyčerpanost – dokonce vyšlo najevo, že se zvyšuje spotřeba kyslíku až o 20 %, což je užitečné především pro ty, kteří jezdí často na kole nebo chodí rádi běhat. Abyste získali maximální účinek, je dobré jíst červenou řepu několik hodin před tréninkem.
3) Pomáhá v boji proti zánětu
Červená řepa obsahuje také pigmenty zvané betalainy, které mají řadu protizánětlivých vlastností. Právě díky tomu by mohla její pravidelná konzumace prospívat několika aspektům lidského zdraví, protože se jedná o faktor, který je často spojovaný s vyšším rizikem vzniku onemocnění, jako je obezita, srdeční choroby, onemocnění jater a rakovina. Stejně tak vyšlo najevo, že její pravidelná konzumace pomáhá chránit tělo před rozvojem zánětlivých onemocnění, jako je například artritida a další.
4) Zlepšuje zdraví trávicího traktu
Červená řepa obsahuje hojné množství vlákniny, která je nezbytná pro dobré trávení, růst prospěšných bakterií a dodává stolici objem. Pokud tedy přidáte tuto zeleninu do svého pravidelného jídelníčku, můžete se tak ochránit před zažívacími potížemi, jako je například zácpa, zánětlivé onemocnění střev a divertikulitida. Určitě stojí za zmínku také fakt, že příjem této užitečné potraviny je spojován se snížením rizika chronických onemocnění, včetně rakoviny tlustého střeva, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu.
Recept na účinný domácí nápoj
Pokud chcete vytěžit z červené řepy maximum, můžete si z ní připravit lahodný domácí nápoj, který vám dodá dostatek energie, posílí váš imunitní systém a zlepší krevní obraz. Jedná se o velmi jednoduchý recept, se kterým si dokáže poradit naprosto každý. K jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 1 kilogram červené řepy
- 1 ks citron
- 1/2 kilogramu mrkve
- 3 ks pomeranč
- 3 ks jablko
- 1 polévková lžíce medu
Všechny ingredience stačí omýt a poté je nechat projet odšťavňovačem (nebo je smíchat s vodou v mixéru a rozmixovat do tekuté podoby). Domácí lék uchovávejte nejlépe ve skleněné nádobě v ledničce a nejlepších výsledků dosáhnete, když budete pít půl šálku na lačno. Změny a účinky šťávy poznáte již po 10 dnech pravidelné konzumace.