Jablečný ocet patří mezi nejzdravější přírodní prostředky vůbec. Jeho pravidelné užívání vás ochrání před nemocemi a podpoří vaše trávení.
Jablečný ocet je oblíbený domácí prostředek, který však podle lékařky Kim Chin nabízí mnohem více, než pouze gastronomické využití. Obsahuje totiž silné antimikrobiální a antioxidační účinky, přičemž mnoho lidí věří, že dokáže zmírnit řadu nebezpečných potíží, včetně nahromaděného cholesterolu v krvi, příznaků cukrovky nebo dokonce pomáhá při hubnutí. Abyste z něj však mohli vytěžit maximum, je důležité konzumovat jej ve správně připraveném nápoji.
1) Vysoký obsah zdravých látek
Jablečný ocet sice neobsahuje mnoho vitamínů ani minerálů, ale nabízí malé množství draslíku a některé aminokyseliny a antioxidanty. Mezi hlavní složku tohoto blahodárného prostředku patří především kyselina octová, která je považována za jeho hlavní účinnou látku (běžný ocet jí obsahuje zhruba 5 až 6 %). Stejně tak obsahuje látku zvanou matečník, která se skládá z vláken bílkovin, enzymů a prospěšných bakterií, jež mu také dodávají mírně kalný vzhled.
2) Antibakteriální vlastnosti
Jablečný ocet se v tradiční a lidové medicíně díky svým antibakteriálním vlastnostem používá již po dlouhá staletí k čištění a dezinfekci, léčbě plísní nehtů, vší, bradavic a ušních infekcí – dokonce sám Hippokrates, otec moderní medicíny, jej používal k čištění ran již před více než 2 000 lety. Kromě toho se jedná také o konzervační prostředek, který pomáhá ničit bakterie E. Coli nacházející se v některých potravinách. Ocet by také mohl při aplikaci na obličej pomáhat s léčbou nevzhledného akné.
3) Zmírňuje příznaky cukrovky
Jedním z nejzajímavějších přínosů jablečného octa je jeho schopnost pomáhat při léčbě cukrovky 2. typu, která je charakterizována vysokou hladinou cukru v krvi způsobenou inzulinovou rezistencí nebo neschopností produkovat inzulin. Tento přírodní prostředek totiž pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi – ta je mimo jiné při vysokých hodnotách hlavní příčinou stárnutí a různých chronických onemocnění. Je proto důležité, abyste tuto hladinu udržovali v co nejlepším stavu, a to přesto, že netrpíte žádným onemocněním.
4) Napomáhá hubnutí
Jablečný ocet by mohl být také skvělým prostředkem pro lepší hubnutí. Jeho konzumace totiž zvyšuje pocit sytosti, což zabraňuje zbytečnému přejídání a následně snadnějšímu shazování kil. Je ovšem důležité zmínit, že nejlepších výsledků dosáhnete pouze tehdy, pokud jej budete užívat dlouhodobě. Je také dobré dodržovat tento návyk spolu s dalšími užitečnými stravovacími návyky podporujícími hubnutí a přijetím zásad zdravého životního stylu. Ocet navíc obsahuje zhruba tři kalorie na 1 polévkovou lžíci.
Domácí antibiotikum z jablečného octa
Abyste mohli vytěžit z jablečného octa maximum, je dobré znát recept na léčivý nápoj s jeho obsahem. Ten můžete konzumovat při nemocech, každý den pro prevenci vzniku problémů nebo kdykoliv uznáte za vhodné. Nejlépe však uděláte, pokud si jej vychutnáte po ránu na lačný žaludek. K Jeho přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- 1 šálek jablečného octa
- 1 sklenici medu
- 10 stroužků česneku
Způsob přípravy:
- Česnek nejprve důkladně očistěte a rozdrťte nebo nakrájejte na malé kostičky.
- Vložte česnek do vhodné nádoby a přidejte k němu jablečný ocet a med ve výše uvedeném poměru.
- Celou směs ingrediencí nyní důkladně promíchejte a poté ji přeneste do cílové nádoby (nejlépe skleněné).
- Hotový produkt uložte do ledničky na nejméně 5 dnů, přičemž se jej snažte každý den pořádně promíchat – zrání zvýrazní hloubku vůní a vytvoří vysoce kvalitní směs.
- Jakmile uplyne tato doba, můžete jej začít konzumovat.