Kefír obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a bakterií, které ochrání zejména zdraví vašeho trávicího traktu. Vyzkoušejte též očistu na bázi tohoto nápoje.
Kefír je oblíbený fermentovaný mléčný výrobek, který si v poslední době získává pro své zdravotní účinky čím dál větší oblibu. Dokonce se jedná o základní potravinu v mnoha kulturách a tradičních medicínách po celém světě, kde je hojně využíván zejména pro léčbu osteoporózy a očistu tlustého střeva. Právě díky obsahu probiotik je velmi prospěšný pro zdraví tohoto důležitého orgánu a celkově podporuje zdravé trávení. Mnoho odborníků, včetně Katherine Marengo, jej dokonce považuje za mnohem prospěšnější než jogurt.
1) Silnější probiotikum než jogurt
Kefír obsahuje užitečné mikroorganismy, které mohou mít po požití velmi příznivé účinky na zdraví. Jedná se o probiotika, prospěšné bakterie, které podporují trávení, regulaci hmotnosti a dokonce také duševní zdraví. Mnoho lidí si však myslí, že nejlepším zdrojem těchto živin je jogurt – kefír je ale mnohem účinnějším zdrojem. Běžný nápoj totiž obsahuje až 61 kmenů bakterií a kvasinek, což z něj činí velmi bohatý a rozmanitý zdroj. Ostatní fermentované mléčné produkty zdaleka neobsahují takové množství.
2) Účinné antibakteriální vlastnosti
Probiotika obsažená v kefíru mají schopnost chránit organismus před bakteriálními infekcemi, včetně salmonel, Helicobacter pylori a E. coli. To především díky složce zvané Lactobacillus kefiri, jež účinně ničí nepřátelské mikroorganismy a podporuje obranyschopnost těla vůči nim. Stejně tak však stojí za zmínku kefiran, druh sacharidů obsažený v tomto jedinečném nápoji, který taktéž disponuje účinnými antibakteriálními vlastnostmi.
3) Zlepšuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy
Osteoporóza je nebezpečné onemocnění, které způsobuje zhoršování stavu kostní tkáně a dramaticky zvyšuje riziko zlomenin. Abyste se ochránili, je důležité zajistit si dostatečný příjem vápníku, který podporuje zdraví kostí a dokáže zpomalit postup problému. A právě kefír představuje skvělý zdroj tohoto důležitého minerálu – kromě toho pak také obsahuje vitamín K2, který hraje hlavní roli v metabolismu vápníku. Jeho zvýšený příjem snižuje riziko zlomenin až o neuvěřitelných 81 %.
4) Pomáhá při zažívacích potížích
Probiotika, které kefír obsahuje, pomáhají obnovovat rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech. To činí z toho jedinečného nápoje skvělý prostředek proti mnoha formám průjmu a dalším zažívacím potížím, včetně syndromu dráždivého tračníku a vředů způsobených infekcí H. pylori.
Domácí přípravek pro očistu tlustého střeva
Tento jednoduchý domácí lék vám pomůže zbavit se zánětu, zmírnit příznaky artritidy a dokonce vás ochrání před problémy s ledvinami – především se však jedná o účinný prostředek pro očistu tlustého střeva. Jeho základ tvoří dvě obyčejné složky, a to lněná moučka a kefír. Očista trvá 3 týdny a vypadá následovně:
- 1. týden: Každý den smíchejte 1 polévkovou lžíci lněné moučky se 100 mililitry kefíru a nápoj vypijte na lačný žaludek.
- 2. týden: Zvyšte množství na 2 polévkové lžíce lněné mouky a 125 mililitrů kefíru a směs pijte každý den na lačný žaludek.
- 3. týden: Zvyšte množství na 3 polévkové lžíce lněné moučky a 150 mililitrů kefíru, směs pijte každý den na lačný žaludek.
Tento jednoduchý a šetrný recept vám pomůže zcela vyléčit střeva od všech hlenů a fekálních usazenin i parazitů, kteří se v nich během let nahromadili. Pokud neseženete lněnou moučku, kupte si celá lněná semínka a rozemelte je najemno v mixéru.