Vejce jsou jednou z nejlepších možností, které je dobré mít ve svém jídelníčku. Pomohou s hubnutím, sníží riziko srdečních onemocnění a jsou zdrojem dobrého cholesterolu.
Vejce poskytují celou řadu živin a řada z nich je v moderní stravě vzácná. V každém vejci je obsažen vitamín A, kyselina listová, pantothenová, vitamín B12, riboflavin a také ne malé množství fosforu se selenem. Vejce zvyšují hodnoty dobrého cholesterolu v těle a obsahují také cholin, což je důležitá látka ze skupiny vitamínů B, které má většina lidí v populaci nedostatek. Výživová specialistka Imashi Fernando, MS, RDN také připomíná, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny a poměrně hodně kvalitních živočišných bílkovin.
Vejce a jejich vliv na cholesterol
Kromě již zmíněných látek vejce obsahují také nezanedbatelné množství vitamínu D, E, B6, vápníku a zinku. Ve vejcích se také nachází velké množství cholesterolu, ale přesto jejich konzumace nemá u většiny lidí nepříznivý vliv na cholesterol v krvi. Vejce jsou také vhodným způsobem pro zvýšení hladiny HDL neboli dobrého cholesterolu.
Lidé, kteří mají vyšší hladinu HDL mají nižší riziko srdečních onemocnění, mrtvice i dalších zdravotních problémů. Vejce naopak mění strukturu LDL nebo také špatného cholesterolu. Dochází totiž k přeměně struktury z malých částic LDL na velké částice. Ty jsou následně pro tělo daleko méně rizikové ohledně srdečních onemocnění, než je tomu u malých částic LDL.
Obsah cholinu, luteinu i zeaxanthinu
Cholin se řadí do skupiny vitamínů B a používá se ke stavbě buněčných membrán a má také roli při produkci signálních molekul v mozku. Příznaky jeho nedostatku jsou vážné. Tímto problémem netrpí velké množství lidí i tak má však většina lidí cholinu nedostatek. Ve vejcích se také vyskytuje lutein a zeaxanthin. To jsou silné antioxidanty, které jsou důležité pro zdraví očí a mohou pooci předcházet šedému zákalu.
Vejce vás zasytí a dodají kvalitní živočišné bílkoviny
Vejce vás zasytí především díky tomu, že obsahují zejména bílkoviny, které tuto schopnost mají. Tím, že jsou schopné způsobit pocit plnosti, následně snižují pozdější příjem kalorií. Právě díky tomu jsou vhodnou pomocí při hubnutí. Bílkoviny jsou hlavní stavební kameny lidského těla a jejich dostatek ve stravě je velice důležitý. Ve vejcích jsou kromě živočišných bílkovin zastoupeny také všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje.