Jablečný ocet jako domácí pomocník. Lze ho použít při hubnutí nebo ke snížení hladiny cukru v krvi

Lidé jablečný ocet využívají již dlouho, a to ať už při vaření, nebo jako domácí lék. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a má antimikrobiální a antioxidační účinky.

i Zdroj fotografie: JFVelasquez Floro / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jablečný ocet se zpravidla vyrábí ve dvou krocích. Nejprve se k rozdrceným jablkům přidají kvasinky, které zkvasí cukry a přemění je na alkohol. Následně se přidávají bakterie, jež fermentují alkohol na kyselinu octovou. Specialistka na výživu Kim Chin, RD popisuje, že právě ta dodává silnou kyselou vůni a chuť a je také zodpovědná za většinu zdravotních přínosů jablečného octa. Jablečný ocet sice neobsahuje mnoho vitamínů ani minerálů, ale i přes to jsou možnosti jeho využití široké.

Kde všude může jablečný ocet pomoci

Ocet se odjakživa používal k čištění, dezinfekci, léčbě plísní na nehtech i při ušních infekcích. Říká se, že již Hippokrates používal ocet k čištění ran. Za tuto jeho vlastnost může kyselina octová, která zabíjí škodlivé bakterie nebo brání jejich množení. Díky tomu je možné ocet využít i jako konzervant potravin. A může pomoci také při hubnutí. Jablečný ocet totiž obsahuje pouze tři kalorie na polévkovou lžíci. A studie naznačují, že může zvýšit pocit plnosti a pomoci jíst méně kalorií, což vede k úbytku hmotnosti.

Jedním z nejpodloženějších pozitivních účinků na zdraví je schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a pomáhat léčit cukrovku 2. typu. Jablečný ocet se z prozatímních studií jeví jako velmi slibný při zlepšování citlivosti na inzulín. A také pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi po jídle. I přesto lékaři prosí, aby lidé nezanevřeli na lékařskou péči, ale spíše ji těmito produkty podpořili.

iZdroj fotografie: Freepik

Prováděly se také výzkumy na zvířatech, které potvrdily, že jablečný ocet může zlepšit zdraví srdce. A to díky jeho schopnosti snížit hladinu cholesterolu i vysoký krevní tlak, což jsou nejvíce rizikové faktory pro srdeční onemocnění vůbec. A právě onemocnění srdce jsou jednou z hlavních příčin úmrtí u lidí. Ocet rovněž může pomoci ke zdravé pokožce. A to díky obnově přirozeného pH pokožky, které je mírně kyselé, a zlepšení ochranné kožní bariéry. Vyhněte se ovšem nanášení nezředěného octa na pokožku, aby nedošlo k popáleninám.

Způsoby konzumace jablečného octa

Nejčastější využití jablečného octa je při vaření, ideální je pro výrobu domácích dresinků, do salátů či majonéz. Někteří lidé ho konzumují rozředěný s vodou a pijí jako nápoj. Dávky se pohybují od jedné lžičky do dvou polévkových lžic na velkou sklenici vody. Nejlepší je pro začátek zkusit malé dávky a případně přidávat. Je však nutné se vyhnout užívání velkých množství, jelikož může dojít k poškození zubní skloviny a dalším nežádoucím účinkům. Jablečný ocet lze mimo jiné použít jako přírodní vlasový kondicionér nebo čisticí prostředek.

Do jakých receptů používáte jablečný ocet vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
55 lidí právě čte
Zobrazit další články