Specialistka na léčbu diabetu a dietoložka Kathy W. Warwick, RD doporučuje svým pacientům zařazovat co nejčastěji do stravy fazole. Jsou zdrojem bílkoviny, vlákniny i železa.
Proteiny neboli bílkoviny můžeme získávat z živočišné i rostlinné stravy. Bohaté na ně jsou zejména luštěniny, konkrétně fazole. Ty obsahují 20 až 25 procent bílkovin, které tělo využívá k tvorbě nových tkání, jako jsou kosti, svaly, vlasy, kůže či krev. Bílkoviny patří k základním živinám, bez nichž se lidský organismus neobejde.
Jaké jsou obsahové látky fazolí
Kromě již uvedených bílkovin fazole obsahují také 1 až 1,5 procenta tuku, 55 až 62 procent sacharidů a 3 až 4 procenta vlákniny. Z vitamínů jsou bohaté na provitamin A a skupinu vitamínů B. Pozor je třeba si dávat na syrové fazole, které by se konzumovat neměly, protože obsahují jedovaté látky. Otrava se projevuje nevolností, zvracením a průjmem. Vařením se působení jedovatých látek minimalizuje.
Důležitost fazolí jako nejvýznamnější luštěniny
Fazole se konzumují prakticky po celém světě. Jejich semena se vaří a připravují se z nich různé pokrmy. Lze je také pomlít na mouku. Jako zelenina se používají nezralé fazolové lusky. Fazole se v potravě člověka objevily už v době 5 000 let před naším letopočtem a v současné době jsou důležitou složkou potravin mnoha národů.
Jak fazole pomáhají lidskému zdraví
Kromě výborné suroviny při přípravě jídel jsou fazole také bohatým zdrojem příznivých účinků na lidský organismus. Je proto v zájmu člověka zařadit je do svého jídelníčku co nejčastěji. Pomáhají snižovat cholesterol, čímž prospívají celému kardiovaskulárnímu systému. Udržují hladinu krevního cukru, jsou tedy potravinou ideální pro diabetiky. Snižují také krevní tlak, což přispívá k lepšímu zdraví srdce i ledvin.
Nižší obsah kalorií než maso
Oproti masu či plnotučnému mléku mají fazole nižší obsah kalorií, zároveň jsou ale bohaté na bílkoviny. Jsou tedy důležitou složkou stravy zejména těch, kteří ze svého jídelníčku vyřadili konzumaci masa. Antioxidanty ve fazolích chrání tělo před negativním účinkem volných radikálů. Tím přispívají k lepšímu zdraví celého organismu.
Jak často do svého jídelníčku zařazujete fazole?