Himálajská sůl se od té obyčejné liší. Má jinou barvu i jiné účinky na naše tělo a dá se využít mnoha způsoby. Ale jako každá sůl má i svá negativa.
Tento růžový druh soli kamenné pochází z pákistánské oblasti Pandžáb. Svoje jméno však získala díky velice blízkému pohoří, Himálajím. Tato odrůda je občas nazývaná jako zdravá či zdravější sůl. Tvrdí se, že je jednou z nejčistějších dostupných solí a že má spoustu pozitivních účinků na naše tělo, uvádí Natalie Olsen, R.D., L.D., ACSM EP-C. Náleží však doopravdy této himálajské soli popis „zdravější sůl“? Na tuto otázku vám dnes odpovíme.
Himálajská nebo obyčejná kuchyňská sůl
Růžová, neboli sůl himálajská se od té normální příliš neliší. Obsahuje však až 98 % chloridu sodného. Zbylá 2 % vyplňují různé stopové minerály, mezi kterými je draslík, hořčík a vápník. Tyto látky mají na svědomí narůžovělý odstín této odrůdy soli. A jsou také důvodem, proč jí můžeme rozeznat také po chuti od té kuchyňské. Používají se však stejně, a to při dochucování pokrmů, při vaření a k delšímu uchování potravin.
Ovšem využití nemá jen v kuchyni, ale také v koupelně. Někteří lidé ji používají také jako sůl koupelovou. Lze zakoupit však i specializované směsi koupelových solí, které tu růžovou himálajskou obsahují. Dále se prodávají i lampy a různé kamenné svícny z tohoto materiálu, jelikož jeho střední průsvitnost a růžová barva vyváří krásný světelný efekt. Navíc při zahřátí může i příjemně vonět a navozovat tak útulnou a klidnou atmosféru.
Důležitost soli a nutnost její konzumace
Sůl je pro naše tělo velice důležitá. Hlavně při vrcholových sportovních výkonech může organismu chybět, což způsobuje mnohé problémy. Sodík, jak již bylo řečeno, je stopový minerál soli a přináší s sebou mnohé zdravotní účinky. Uvolňuje ztuhlé svaly, reguluje správné hladiny tekutin v těle, stimuluje vysílání nervových impulzů a brání problémům s nízkým tlakem. A má také antibakteriální schopnosti.
Ovšem sůl tohoto minerálu obsahuje až příliš málo na to, abyste skutečné výhody mohli doopravdy docenit. Přiměřené denní množství soli nesmí být velké, jinak by se pozitivní účinky změnily v negativní. V jídlech totiž není sůl hlavním zdrojem sodíku. Jisté však je, že himalájská sůl je doopravdy více přírodní. Obyčejná sůl je často plná příměsí dalších látek.
Příliš mnoho sodíku také není dobře
Přestože je tento minerál opravdu důležitý pro fungování našeho organismu, je nutné sledovat jeho příjem. Jestliže vás zlobí ledviny, máte jakýkoli problém se srdcem, játry či intoleranci na tuto látku, je potřeba používání soli opravdu omezit. Avšak i pokud žádný z výše uvedených problémů nemáte, je důležité to se solí nepřehánět. Podle určitých statistik totiž 90% dětí a 89% dospělých konzumuje více sodíku než je doporučeno.
Denní dávka sodíku je 2300 miligramů, což odpovídá zhruba 1 čajové lžičce soli denně. Dlouhodobý nadměrný příjem sodíku, který ledviny už nezvládají odbourávat, zatěžuje cévy a srdce. Navíc se tím zvyšuje riziko obezity, a to jak u dětí, tak i u dospělých. Závěr tedy zní, že himálajská sůl neposkytuje o tolik více zdravotních výhod než ta obyčejná. A kvůli obsahu soli téměř ve všem, můžete příjem sodíku snížit koupí soli s většími krystaly. Na to je himalájská sůl přesně ta pravá.
Tak jakou solí příště doplníte své zásoby?