Zařaďte okurky do svého jídelníčku, protože mají mnoho zdravotních výhod, které jistě oceníte. Pomohou vám například při dodržování pitného režimu nebo při zácpě.
Je léto a okurky se stávají součástí jídelníčku téměř každého. Někdo má své vlastní vypěstované okurky ze zahrádky, ale i ty z obchodu jsou teď mnohem chutnější a kvalitnější. Nastal tedy ideální čas na to, zařadit okurky do vašeho jídelníčku. Existuje totiž mnoho zdravotních výhod jejich konzumace, ale je třeba dát pozor i na některé nevýhody, zejména pro ty, kdo mají problémy s trávením.
Budete lépe hydratovaní
Přemýšlíte, jak splnit každodenní přísun tekutin? Vypít 2,5 litrů vody je pro někoho nadlidský úkol. Naštěstí k pitnému režimu můžete přidat právě okurky, které mají vysoký podíl vody, přesněji celých 95 %. To znamená, že mají velký vliv na správnou hydrataci těla a jeho správné fungování.
Pomohou zabránit cukrovce
Zdravé stravování je založené na konzumaci snadno stravitelných sacharidů. Do jídelníčku je vhodné zařadit potraviny s nízkým glykemický indexem, mezi které patří právě i okurky. Okurky mají glykemický index 15. Pokud se chcete vyhnou cukrovce a držíte nízko sacharidovou dietu, je důležité vynechat slazené nápoje a nejlépe i červené maso.
Podpoří vás při redukci váhy
Při redukci váhy je důležité změnit stravovací návyky. Jedním z těchto kroků může být zařazení okurek do jídelníčku. Okurky mají málo kalorii, ale díky velkému obsahu vody vás zasytí. To z nich dělá skvělou svačinu nebo přílohu k obědu pro každého, kdo se snaží zhubnout.
Vyhnete se střevním problémům
Okurka, jak už víte, obsahuje velké množství vody, ale také vlákniny, která pomáhá předcházet zácpě. Pokud trpíte těmito potížemi, zařaďte okurku do svého jídelníčku a vyhnete se zácpě a dalším zdravotním komplikacím, které zácpa může způsobit.
Mohou nadýmat, ale i zabránit nadýmání
Okurky mohou, ale také nemusí, způsobit nadýmaní. Při nadměrné konzumaci může látka cucurbitacin, která je v okurkách, ale i v jiné zelenině nebo ovoci, způsobit nadýmání. Tato látka také způsobuje nahořklou chuť. Někdy postačí okurku oloupat a těmto obtížím se vyhnete.
Díky vysokému obsahu vody v okurkách tělo přestává zadržovat zbytečnou vodu, a nadýmání byste se tak měli vyhnout. Navíc obsahují látky, které pomáhají eliminovat zadržování vody v těle, zánět, a nakonec i nadýmání. Vláknina pomáhá ke správnému fungování střev, a tak by okurky spíš nadýmat neměly.