Zeleninový zázrak: Osvěžující kvas pro detoxikaci těla funguje téměř okamžitě

Domácí kvas z červené řepy je nejen plný chutí, ale také přináší spoustu pozitivního pro vaše zdraví. Vaše srdce i trávicí systém se vám odmění správnou funkcí.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Červená řepa je druhem zeleniny, na níž mnoho lidí nemá příliš dobré vzpomínky – především z dob návštěv školní jídelny. Ovšem realita je taková, že červená řepa je nejen chutná, ale také velice zdraví prospěšná. O tom se můžete přesvědčit sami na vlastní kůži, když si připravíte kvas z této zeleniny. Podobně jako jiné kysané potraviny, i řepa v této úpravě udělá pro vaše tělo mnoho dobrého.

Co všechno červená řepa umí?

Umí čistit a regenerovat játra, dokáže detoxikovat lidský organismus stejně jako působit preventivně i v případě rozvoje rakoviny. Dále nelze zapomínat na optimalizaci trávicího systému nebo na prevenci takzvaného kornatění cév. K tomu všemu přidejte pozitivní účinky na vaše srdce a také regulaci krevního tlaku.

Co budete potřebovat pro výrobu kvasu?

Základem bude dostatečně velká nádoba, nejlépe o objemu 3 l. Potom čistá utěrka, kterou ji zakryjete, aby dovnitř mohl proudit vzduch, ale zároveň se do ní nedostaly nečistoty.

Suroviny:

  • 650 g červené řepy
  • 3 PL hladké mouky
  • 250 g třtinového cukru
  • 50 g rozinek
iZdroj fotografie: Pixabay

Postup:

Příprava je velice jednoduchá. Když máte vše po ruce, můžete se pustit do výroby. Nejprve červenou řepu oloupejte, omyjte a nakrájejte spíše na větší kostičky. Ty následně vložte do připravené nádoby. Zasypte rozinkami, moukou a také cukrem. Vše důkladně promíchejte, aby se jednotlivé přísady dostaly ke všem kouskům řepy. Potom už jen stačí zalít celý obsah nádoby vodou až po okraj.

Místo víka použijte čistou utěrku nebo kousek gázy a nechte stát alespoň týden na teplém místě, aby se aktivoval proces kvašení. Jednou za čas sklenici protřepejte, aby se všechny suroviny promíchaly. Po týdnu je kvas z červené řepy hotov. Poprvé jej nahrubo přeceďte pomocí klasického cedníku, následně již skrze plátno. Přelijte do uzavíratelné nádoby a konzumujte pravidelně každý den. Ideální je dát si 3 polévkové lžíce vždy před snídaní, obědem a večeří.

Jaké máte vzpomínky na červenou řepu?

Zdroj: Zdravě
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Radka Dobešová

Zobrazit další články