Zelí ochrání před záněty a pomůže udržet srdce zdravé

Zelí je skvělá zelenina, která dobře chutná a disponuje také řadou zdravotních přínosů. Stačí jej začít jíst pravidelně a pozitivní účinky na zdraví můžete využít i vy.

i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Zelí je vysoce výživná zelenina, která disponuje bohatým množstvím vitamínu C, vlákniny a vitamínu K. Právě díky svému obsahu užitečných látek je také podle lékařky Amy Richter spojováno s řadou užitečných zdravotních přínosů, jako je podpora trávení, lepší zdraví srdce a nižší riziko zánětu. Kromě toho se jedná o chutnou potravinu, kterou můžete snadno zařadit do svého každodenního jídelníčku. Existuje též recept na účinný domácí nápoj, který vám pomůže vytěžit ze zelí maximum. 

1) Ochrání vás před záněty 

Ačkoliv jsou zánětlivé reakce těla prospěšné a ve většině případů se jedná o ochranu před infekcí nebo způsob, jakým tělo urychluje hojení, pokud se s nimi potýkáte dlouhou dobu, mohou vést k rozvoji mnoha nebezpečných onemocnění – jedná se zejména o kardiovaskulární problémy, revmatoidní artritidu a problémy s žaludkem. Zelí však obsahuje mnoho různých antioxidantů, které pomáhají snižovat chronický zánět, a proto vás jeho pravidelná konzumace může ochránit před mnoha potenciálními potížemi. 

2) Je plné vitamínu C

Vitamín C zastává v těle řadu důležitých funkcí, a proto je nutné jej neustále doplňovat. Je například nezbytný k tvorbě kolagenu, nejrozšířenější bílkoviny v těle, která dodává strukturu a pružnost pokožce a je nezbytá pro správnou funkci kostí, svalů a cév. Kromě toho se jedná o silný antioxidant, který chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály spojovanými s mnoha chronickými onemocněními, včetně rakoviny. Jeden šálek (zhruba 89 gramů) červeného zelí obsahuje 56 % doporučené denní dávky této složky pro dospělého. 

3) Podporuje trávení

Zelí je také skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje zažívání a správný chod trávicího systému. Jedná se navíc z větší části o nerozpustnou vlákninu, což je typ sacharidů, které se ve střevech nerozkládají, dodávají stolici objem a podporují její pravidelné vyprazdňování. Stejně tak má pravidelná konzumace této zeleniny pozitivní vliv na prospěšné bakterie ve střevech, jako jsou bifidobakterie a laktobacily, které podporují obranyschopnost imunitního systému a produkci důležitých živin, jako jsou vitamíny K2 a B12. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

4) Udrží vaše srdce zdravé

Zelí obsahuje účinné sloučeniny zvané antokyany, které patří do skupiny flavonoidních antioxidantů, jejichž konzumace souvisí se sníženým rizikem srdečních onemocnění, jako je například infarkt myokardu nebo mozková mrtvice. To především díky tomu, že pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu v krvi, což jsou nejčastější faktory způsobující tato onemocnění. Kromě toho pak tyto složky disponují protizánětlivými vlastnostmi, což je také velmi užitečné pro celkové zdraví člověka. 

Domácí lék na bázi zelí

Ze zelí si můžete připravit velmi účinný domácí lék, který pomáhá předcházet mnoha nemocem, včetně rakoviny tlustého střeva a žaludečních potíží. Obsahuje totiž mnoho prospěšných vitamínů, minerálů a antioxidačních sloučenin a má také antiseptické vlastnosti. K jeho přípravě budete potřebovat: 

  • teplou vodu
  • 1 středně velké zelí
  • 1 polévkovou lžíci jablečného octa

Stačí zelí rozkrojit na polovinu a ponořit jej do hrnce s roztokem z teplé vody a jablečného octa. Nechte směs odstát 10 minut, poté zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte je ve studené vodě. Nakonec vložte zelí do odšťavňovače a odšťavněte ho. Hotový nápoj okamžitě vypijte, a to nejlépe na lačný žaludek. Pro prevenci problémů můžete pít 1 šálek každý den a v případě onemocnění střev, žaludku nebo jiných potíží zvyšte dávku na 2 až 3 sklenice denně.

Jaké máte zkušenosti se zdravotními účinky zelí vy?

Zdroj: Healthline
Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články