Pokud vás trápí vážné onemocnění nebo si jen chcete udržet dobrou imunitu, tento domácí sirup by neměl chybět ve vašem jídelníčku. Jeho příprava je snadná.
Tento jedinečný domácí sirup z červené řepy a dalších účinných ingrediencí vám pomůže zlepšit krevní obraz a výrazně posílí vaši imunitu. To vše především díky velkému množství minerálů a vitaminů, které obsahuje – jedná se zejména o vitamíny B1, B2, C a B12, vápník, draslík, sodík, fosfor, hořčík, železo, fluor, mangan, měď, jód, síra, brom a další. Jeho zařazení do každodenního jídelníčku je proto skvělý způsob, jak se ochránit před nebezpečnými nemoci nebo je snadněji vyléčit.
Příprava domácího sirupu
Pravidelná konzumace nápoje vám usnadní boj proti nebezpečným nemocem, zpomalí stárnutí a také posílí zdraví kostí – další složky pak také pomáhají regulovat krevní tlak, hladinu cholesterolu, čistit cévy a stimulovat činnost jater. Všechny obsažené ingredience pak tyto účinky ještě zvyšují, takže je dobré řídit se podle níže uvedeného postupu a žádnou z nich nevynechat. Budete potřebovat následující:
- 3litrová sklenice
- 700 gramů červené řepy
- 2 kusy suchého žitného chleba
- 200 gramů cukru (bílého nebo hnědého, pokud použijete med, výrazně se zpomalí kvašení)
- 100 gramů rozinek
Postup je poté již velmi jednoduchý. Vezměte si čerstvou červenou řepu, nakrájejte ji na malé kostičky nebo tenké plátky a vložte do sklenice. Poté k ní přidejte rozinky, chléb a cukr a všechny ingredience zalijte převařenou, ale chladnou vodou a dobře promíchejte (někteří lidé ještě přidávají šťávu ze zelí, aby podpořili kvašení). Směs nyní přikryjte plátnem nebo utěrkou, zajistěte gumičkou a nechte stát na teplém místě 6 až 7 dní – obsah však 2x denně promíchejte a odstraňte pěnu z jeho povrchu, pokud se vytvoří.
Po uplynutí jednoho týdne šťávu sceďte a můžete ji začít užívat. To nejlépe po 3 až 4 polévkových lžících 3x denně před jídlem. Abyste udrželi její účinky a zachovali ji čerstvou, uchovávejte v ledničce, dokud nedojde. Po spotřebování celého zákvasu vás čeká první kúra na pročištění a regeneraci organismu. Je proto důležité udělat si 3měsíční přestávku a následně kúru zopakujte. Poté si udělejte opět 3měsíční přestávku a zopakujte kúru potřetí – po této době budou již vaše játra, ledviny, střeva a celé tělo zcela pročištěno a zregenerováno.
Možné kontraindikace
Jak tento prostředek, tak i další fermentované potraviny se obvykle nedoporučují lidem, kteří mají problémy s ledvinami a trpí trávicími potížemi v akutní fázi. Pokud mezi ně patříte i vy, raději prvně konzultujte postup s lékařem – stejně tak byste měli udělat v případě, pokud vás trápí nízký krevní tlak, neboť užívání tohoto léku jej může ještě snížit. Účinné složky totiž působí velmi silně, a proto by mohly u některých lidí způsobit nepříjemné kontraindikace a zhoršit jejich problémy.
Další zdravotní přínosy směsi
Červená řepa, rozinky a žitný chléb jsou potraviny, které mohou díky svým živinám a bioaktivním látkám přinést různé zdravotní přínosy. Patří mezi ně například:
- vysoký obsah antioxidantů
- podpora kardiovaskulárního zdraví
- dobrý zdroj energie
- vysoký obsah vlákniny
- komplexní sacharidy