Blahodárné vlastnosti meruňkových pecek. Bojují nejen proti rakovinovým buňkám

Sladké meruňky jedí v létě s potěšením děti i dospělí. Silná vůně a skvělá chuť je důvodem, proč jsou meruňky oblíbené. Co se však skrývá uvnitř?

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Dezerty, marmeláda, ovocné saláty. Využití meruněk je široké. Věděli jste však, že lez využít také pecky? Nebo je zkrátka bezmyšlenkovitě vyhazujete? Odteď už určitě nebudete, jelikož semena z meruněk mají opravdu užitečné vlastnosti. Mají totiž léčivé účinky. A nejde o žádný nový objev, používají se už od starověku.

Používali je již ve starém Egyptě

Již ve starověkém Egyptě se drcená meruňková jádra používala k léčbě ztráty hlasu (laryngitida) a střevní slabosti. Čínští léčitelé používali meruňkový olej k léčbě kožních a kloubních onemocnění. Středověký léčitel Avicenna používal meruňkové pecky k léčbě bronchitidy. To vše bylo možné díky obsahu mnoha užitečných látek a sloučenin v meruňkových jádrech. Překvapilo vás to? To ještě není všechno.

iZdroj fotografie: Pixabay

Pecky meruněk obsahují tokoferol neboli vitamín E, který zabraňuje předčasnému stárnutí. Draslík, vápník, fosfor a železo posilují imunitní systém a podporují normální fungování těla. Díky vysokému obsahu draslíku a železa pomáhají meruňková semínka zbavit se chudokrevnosti. Jód a hořčík stimulují mozek a štítnou žlázu a mohou zmírnit příznaky hypertenze. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají svalům rychleji se zotavit po intenzivní fyzické aktivitě a jsou také zodpovědné za krásu a zdraví pokožky, nehtů a vlasů.

Bojují proti rakovinovým buňkám

Jádra meruněk obsahují vitamín B17, který pomáhá bojovat proti rakovinovým buňkám. Je však nutné konzumovat syrová meruňková jádra každé ráno. Dále obsahuje vitamín B15, tedy kyselinu pangamovou. Ta rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu a má příznivý účinek na funkci jater a ledvin. To je dost důvodů, proč jádra skladovat a konzumovat, že? Sklízejte vždy jádra jen ze zralých meruněk. Ty nezralé jsou málo užitečné. Prvním důležitým bodem je jádra vysušit – na papíře nebo v sušičce na zeleninu.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nejí se celá jádra, ale oloupaná. Pokud je však budete skladovat celá a loupat je postupně, déle vám vydrží. Skladujte je v papírovém nebo látkovém sáčku, aby nezvlhly. Tak vám vydrží až po dobu jednoho roku. Uložte je na suché a tmavé místo. Loupejte ideálně pomocí kladívka. Při konzumaci dávejte pozor na množství. Velké množství může člověku ublížit. Projeví se to bolestmi hlavy, ospalostí, nevolností či mdlobami. Existují také kontraindikace pro použití meruňkových jader: těhotenství, porucha štítné žlázy, diabetes mellitus.

Zdroj: MedicalNewsToday

Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články